Dünyanın En Yalnız ve En Bedbaht Antik Kenti



Troya Antik Kenti'nin yaklaşık 5 kilometre kuzey batısında yer alan Sigeion Antik Kenti, Troas bölgesinde Atinalıların kurduğu tek kent olma özelliğini taşıyor. Kentten ne bir filozof ne de bir edebiyatçı çıktı. Üstelik bütün komşularıyla kavgalı olan Sigeion kenti Atina'nın bir hatası olarak değerlendiriliyor.   

Bölgede ilk kurtarma kazısına katılan ve halen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışan arkeolog Reyhan Körpe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sigeion Antik Kenti'nin Çanakkale Boğazı'nın girişinde, Anadolu kıyısında bulunduğunu söyledi.

Troya Antik Kenti'nin yaklaşık 5 kilometre kuzey batısında, Ege Denizi'nin kıyısından yükselen, kuzey güney doğrultusunda, alçak bir platonun kuzey ucunda yer alan kentin, milattan önce 7. yüzyılın sonlarında "Phyrinon" önderliğinde Atina'dan gelen göçmenler tarafından kurulduğuna işaret eden Körpe, kentin uzun süre burada hak iddia eden Akhilleionlular ile mücadele ettiğini bildirdi.

Körpe, milattan önce 3. yüzyılın başlarında halkı Troya'ya sürülen Sigeion Antik Kenti'nin bir daha yerleşilmemek üzere terk edildiğini belirterek, "Burada yaptığım kurtarma kazısında, kentin mimari kalıntıları ortaya çıktı. Çeşitli dönemlere ait seramik buluntular ve sikkeler elde edildi" dedi.

Kurtarma kazısı yapılan bölgenin antik kentin dış mahallesi sayılabilecek kuzey kısmında yer aldığını, kazı alanında ortaya çıkan kuyu, sarnıç ve su kanallarıyla birlikte bulunan bol miktarda atık seramik, fırın malzemesi ve cüruf örneklerinden, bu alanın bir "seramik atölyesi" olabileceğini anlatan Körpe, buluntular arasında bulunan figürin ve figürin kalıplarından, bölgede seramik dışında "terra cotta" figürinlerinin de üretilmiş olduğu gösterdiğini vurguladı.

Körpe, Sigeion'un Troas bölgesindeki antik kentler arasında küçük sayılabilecek bir yerleşim yeri olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bu antik kentte neredeyse hiç bir kalıntı ayakta değildir. Görülmeye değer hiç bir mimari yapısı yoktur. Antik çağlarda da bölgenin en silik kentlerinden biridir. Buradan yetişmiş ya da buraya yerleşmiş ne bir filozof ne de edebiyatçı vardır. Sigeion, bölgenin yoksul kentlerinden biridir. Troas'ın doğal kaynaklar bakımından en fakir bölgesinde kurulmuştur. Üstelik bu noktaya kurulmasından itibaren bütün komşularıyla kavgalıydı, bölgede neredeyse hiç dostu ve müttefiki yoktu."

Sigeion için bir anlamda Atina'nın aceleyle kurduğu başarısız bir kolonizasyon denmesinin mümkün olabileceğini söyleyen Körpe, bütün bu olumsuzluğuna rağmen kentin öneminin Troas bölgesinde Atinalıların kurduğu tek kent olmasından kaynaklandığını ifade etti.