Dünyadaki doğaltaş rezervlerinin yüzde 45'ine sahip olan Türkiye'de doğal taş hala tanınmıyor. İnşaat sektörünün gelişimiyle birlikte özellikle 2007'nin ilk yarısında atak yapan doğal taş sektörü hakkında Stoa Doğal Taş ve Mermer'den İç Mimar Gökhan Erzi ile 30. Uluslararası Yapı / Turkeybuild Fuarı'nda konuştuk.
Dünyadaki doğal taş rezervlerinin büyük bölümü Türkiye'de. Türkiye bu avantajı değerlendirebiliyor mu?
Evet, Türkiye bor ve altın rezervlerini dışında dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40'ını bünyesinde bulunduruyor. Türkiye topraklarının altı maden dolu. Fakat maalesef biz bu rezervleri olması gerektiği gibi kullanamıyoruz. Yine de son beş yılda doğal taş sektöründe çok iyi gelişmeler oldu. Doğal taş Tanıtım Grubu reklamlarıyla, sektörel dergilerle doğaltaş desteklenmeye başladı. Kısa vadede sektörün önünün çok açık olduğunu düşünüyorum.
Devlet desteği alabiliyor mu peki sektör?
Devlet bu sektörün ve doğaltaş rezervlerinin farkında değil bence. Fakat buna rağmen taş sektörü çok hızlı gelişen bir sektör. Özellikle 2007'de sektör çok büyük gelişim gösterdi.
Sanırım lüks konut projeleri de sektörün gelişiminde rol oynadı?
Evet, tabi ki lüks konut inşaatları da sektörü geliştiren unsurlar arasındaydı. Bir de Türk insanı yavaş yavaş seramikten vazgeçmeye ve taşın güzelliklerini görmeye başladı. İnsanlar banyolarını, evlerinin muhtelif yerlerini, şöminelerini mozaik kaplamaya başladılar. Zaten artık seramik firmaları da taşın yapısını seramiğe uygulamaya başladı.
Çin'in Türkiye pazarına girmesi sektörü nasıl etkiledi?
Doğal granitte sorun yok ama Çin'den gelen granitte kanserojen maddelerin olduğuna dair raporlar yayımlandı. Bir de kişisel olarak ben graniti sevmiyorum. Ama Çin'i de çok fazla yermek doğru değil. Çünkü Çin'de de iyi firmalar var. Ama genel olarak kötüler.
Zaten dünyada görülen mermerin çoğu Türkiye kökenli. Ocaklardan çıkan taşlar bütün olarak Çin'e de gidiyor. Ama taşlar kesimi ve cilası ile farklılaşıyor zaten. Bunlar iyi yapılmazsa taş kaliteli olmaz.
Türkiye'de de pek çok yerde maliyeti düşük olduğu için Çin'den gelen taşlar kullanılıyor. Örneğin havaalanlarında kullanılan taşlar Çin'den gelmiş. Çok kötüler. Misafirlerimizi ilk kez karşıladığımız yerler olarak havaalanlarına Çin'den gelen taşları döşemek, kendi taşlarımızı döşememek çok mantıksız.
Stoa'dan biraz bahsedebilir miyiz?
Stoa, doğal taş ve mermer üzerine uzmanlaşmış bir proje firması. Bünyesinde yetmişin üzerinde taş çeşidi, mozaik grupları, traverten, granit çeşitleri ve lavabo tasarımları bulunuyor. İşinde uzmanlaşmış bir kadro ile çalışıyor ve aynı zamanda kişiye özel tasarımlar da yapıyor.
Proje süreci nasıl işliyor?
Mekan sahibiyle görüştükten sonra, mekan sahibinin de isteklerini göz önüne alarak proje üzerinde çalışmaya başlıyoruz. Genellikle bizim de nihai tüketiciyi yönlendireceğimiz bir takım detaylar oluyor. Çünkü Türkiye'de mermer çok fazla tanınmıyor. Dolayısıyla önce tüketiciye taşı anlatıyoruz. Sonra projeyi oluşturup uygulama safhasına geçiyoruz. Uygulama yaptıktan sonra ise bir teşekkür belgesiyle işimizi sonlandırıyoruz. Biz her projemizden sonra teşekkür belgesi almak üzere yapılanmış bir firmayız çünkü.
Kısa vadedeki hedefleriniz neler?
2007'nin ilk yarısına mağazamızın tadilatıyla başladık. 1000 metrekarelik showroomu tamamen yeniledik. Üç tane yeni toplantı salonu açtık. Yani artık proje müdürü ya da proje sahibi bize geldiğinde kendisine özel bir odası olacak. Bu odada kendi müşterisini ağırlayabilecek. Gerekirse taş konusunda bizden yardım isteyebilecek. Bu hedefimizi de 20 güne kadar gerçekleştireceğiz. Sonra mimarlara, iç mimarlara ve proje müdürlerine yönelik kart uygulamamız olacak. O odaya o kartın sahibinden başka kimse giremeyecek. Kişi o odayı kendi bürosuymuş gibi kullanabilecek.
Stoa'nın ikinci hedefi üzerimize aldığımız butik işleri bitirmek.
Anadolu'dan çıkıp direkt yurtdışına giden, yerli tüketicinin bilmediği taşları yurtiçine sunacağız.
Benim evlerde mümkün olduğunca yerli taş kullanmak ve yurtdışından taş getirmemek gibi bir hedefim de var ayrıca. Çünkü ben değerlerimizi korumaya çalışan bir insanım. Türk taşlarının dünyanın en güzel taşları olduğunu düşünüyorum. Türk taşları kadar renkli, doğal, enteresan, dokusu farklı taş yok bence.
Önemli olan hangi taşın hangi projede uygulanacağını bilmek. Biz taşı çok iyi tanıyoruz demiyoruz, biz taşa sevdalı bir grubuz. Genç bir firma olmamıza rağmen taşı çok seviyoruz ve çok çalışıyoruz.