Dünyanın En Büyük Panosu Ortaköy'e



İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kale Grup iş birliğiyle hazırlanan dünyanın en büyük seramik panosu, Ortaköy'deki Cumhuriyet Caddesi'ni renklendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Feriye Lokantasında düzenlenen açılıştaki konuşmasında, İstanbul'un, dünyanın en güzel kenti ve tarihin bir çeyiz sandığı olduğunu söyledi. Topbaş, İstanbul'un, dünyayı büyüleyen bir şehir olduğunu ve kendisini dünyaya hissettirdiğini kaydetti.
    
Kale Grubunun kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur da dünyanın seçkin şehirleri arasında yer alan, çağ açıp çağ kapatan, yedi tepe üzerine kurularak, boynunda ve koynunda inci gibi pırıldayan Boğaziçi ile geçmişine gururla, geleceğine sürurla (mutlulukla) bakan, her gün milyonlarca insanın dolup taşmasıyla engin kültürü ve sanatı ile yaşayan İstanbul'un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla taçlandığını kaydetti. Bodur, panonun, dünyada ilk defa büyük boyutlarda, esnek, her türlü hava şartına dayanıklı seramik pano olduğunu ifade ederek, eserde, İstanbul'un belli tarihi kompozisyonlarının yorumlandığını anlattı. Beşiktaş'tan Ortaköy'e uzanan panonun, İstanbul'da sevgi duvarı olarak nitelendirilmesini dileyerek, panonun hazırlanışında emeği geçen herkese teşekkür etti.
    
3 metreye 1 metre ebadında
    
Panonun tasarımcısı Mustafa Tunçalp de panonun porselen zemin üzerine 3 metreye 1 metre ebadında üç milimetre kalınlığında sinterfleks üzerine seramik boyalarıyla desenler çalışıldığını belirterek, eserde, İstanbul'un tarihi zenginliklerinden ve mozaiklerinden yola çıktığını ifade etti. Tunçalp, eserinde, Kızkulesi, Dikilitaş, Ayasofya Müzesi, Galata Kulesi, Topkapı Sarayı, Sultanahmet, Süleymaniye, Zeyrek, Ortaköy camileri, Alman, Sultanahmet çeşmeleri, Beyazıt Kulesi ve Taksim Atatürk Anıtı gibi İstanbul'un simgesi haline gelen eskizlerinin bulunduğunu kaydetti. İstanbul'a renk katan panonun, bozuluncaya kadar sergileneceğini anlatan Tunçalp, seramiğin güçlü bir malzeme olduğunu hatırlattı.


    
Yapımı 10 ay, montajı ise 2 ay sürdü
    
Tunçalp, panonun projelendirilmesi ve yapımının 10 ay, monte edilmesinin iki ay sürdüğünü belirterek, bu çalışma için Çanakkale Seramikten ekiplerin geldiğini ve bu çalışmanın ekip çalışması olduğunu söyledi. Belediyenin kendilerine güzel bir alan vermesinin mutluluk verici olduğunu ifade eden Mustafa Tunçalp, bu eseri yapmaktan onur duyduğunu söyledi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da ''Çanakkale'de 253 bin vatan evladı, kanlarını Türkiye için akıttı. Güzel Gelibolu Yarımadası çıkan bir yangınla küle döndü. Bodur ailesi küle dönen yarımadaya 253 bin fidan dikerek yeşile döndürdü. Kale Grubunun Türkiye'ye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum'' dedi. Mutlu, açılışı yapılacak pano ile İstanbul'un boynuna kolye takıldığını söyledi.
    
Açıklamaların ardından, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve Kale Grubunun kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Ortaköy'deki Çırağan Caddesi'nde sergilenecek ''İstanbul'' panosunun açılışını yaptı. Açılışa, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, İbrahim Bodur'un kızı Zeynep Bodur Okyay, Borusan Holding Şeref Başkanı Asım Kocabıyık, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan ve diğer iş adamları katıldı.