Dünyada Yaşam Kalitesinin En Yüksek Olduğu Kentler Açıklandı
Dünyada yaşam kalitesinin en iyi olduğu kentler sıralamasında ilk iki sırayı İsviçre'nin Zürih ve Cenevre şehirleri aldı. İlk 40 kentin yarıdan fazlasının Batı Avrupa'da olması dikkat çekti. 215 kent arasında yapılan sıralamada, savaş yorgunu Bağdat, son sırada yer aldı. Listenin ilk 50 sırasına Türkiye'den hiçbir kent giremezken, kasım ayında patlayan bombalar İstanbul'un puanını düşürdü.
'Mercer Human Resource Consulting' tarafından hazırlanan listeye göre üçüncü ve dördüncü sıraları, Avusturya'nın Viyana kentiyle, Kanada'nın Vancouver kentleri paylaşıyor.
Listenin en üst sıralarını Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda kentleri paylaşırken, ABD kentleri arasından bu yıl en iyi dereceyi 102 puanlı Honolulu ve San Francisco aldı. Bu iki kent 24 ve 25'inci sıraları paylaştı. ABD'nin puanları, ülke çapında uygulanan sıkı güvenlik önlemleri ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle düştü. Listeye dahil edilen ABD şehirleri arasında en alt sırayı 94.5 puanlı 66'ncı sıradaki Atlanta aldı.
En sağlıklı kent Calgary, en altta Bakü
Sağlık koşulları ve temizlik açısından değerlendirildiğinde listenin en tepesindeki kent Kanada'nın Calgary şehri oldu. 121 puanlı şehri 120 puanla Honolulu takip etti. Listenin zirvesinde yer alan diğer kentleri se Finlandiya'nın başkenti Helsinki ve Kanada'dan bir diğer şehir Ottawa oldu. Bu kentlerin belirlenmesinde şehirlerdeki sağlık ve tıp hizmetlerinin kalitesi ile kirlilik ve salgın hastalıkların yoğunluğu etkili oldu. Bu çerçevede en alt basamakta 25.5 puanlı Azerbaycan'ın başkenti Bakü bulunuyor. Bakü'nün hemen üst sıralarında ise Madagaskar'ın Antananarivo, Bangladeş'in Dakka ve Kongo'nun Brazzaville kentleri yer alıyor.
İlk 40'ın yarısı Batı Avrupa'dan
Mercer'in listesinin ilk 40 sırasının hemen hemen yarısının Batı Avrupa'dan oluşu dikkat çekiyor. Helsinki 3'üncü sıraya yerleşirken, 117'şer puanlı Oslo, Stockholm ve Zürih 5'inci sırayı paylaştılar. İsviçre'den 116'şar puanlı Bern ve Cenevre ile aynı puana sahip Almanya'nın Nürnberg kenti ise 9'uncu sırayı paylaştılar.
Avrupa'dan listeye giren en düşük puanlı kent ise 73 puanla 120'nci sıraya oturan Atina oldu. Bu kentteki hava kirliliğinin akciğer ve solunum yolu hastalıklarına yol açtığı bildirildi. Avrupa'dan Milano, Roma ve Lizbon da 99'ar puanla 69'uncu sırayı paylaştılar. 106 puanlı Londra ise 59'uncu oldu.
Doğu Avrupa'nın kentleri ise sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle daha alt sıralara yerleştiler. Bu kentler arasında 79'unculukla en üst sırayı 92.5 puanlı Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag aldı. Slovenya'dan Ljubljana ve Macaristan'dan Budapeşte de 85'inci ve 86'ncı sıraları aldılar. Bölgeden en düşük sıralara ise Rusya'nın şehirleri girdi. Moskova, Kazan, Novosibirsk ve St Petersburg sırasıyla 190,185, 184 ve 183'üncü oldular.
Bombalar İstanbul'u düşürdü
2003'te bombalı saldırılara hedef olan İstanbul ve Türkiye'nin diğer şehirleri ise ilk 50 kent arasına giremedi. Mercer'den yapılan açıklamada, saldırıların İstanbul'un listedeki yerini düşürdüğü belirtildi.