Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) raporuna göre, 2013 yılı dünya doğalgaz ticaretinde Avrupa'ya ve Çin'e boru hatlarıyla yapılan ihracat arttı. Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti ise 2012'de olduğu gibi önemli bir artış göstermedi.
Asya ülkeleri dünya doğalgaz ithalatının yaklaşık yarısını gerçekleştirirken, Güney Amerika bölgesinde yaşanan kuraklık, kıtanın LNG ithalatını yaklaşık yüzde 40 artırdı.
Asya ülkelerinin ithal doğalgaz fiyatlarını düşürme stratejileri geliştirdiği belirtilen raporda, Asya'nın bunu fiyatların petrol yerine gaza endeksli olduğu ABD'den gaz ithal ederek başarmaya çalışacağı öngörüldü. Bu yılın ilk yarısı itibariyle 150 milyar metreküplük LNG ihraç kapasiteli tesisler inşaat halindeyken, bu projelerin yüzde 70'i Asya bölgesinde yer alıyor. Devam eden bir LNG projesi bulunan ABD'de Beyaz Saray 6 yeni projeye daha onay verdi.
Kuzey Amerika, Rusya, Doğu Afrika ve Avustralya'nın yeni LNG kaynağı olarak en büyük potansiyele sahip bölgeler olduğunu belirtilen raporda, ABD'nin bu bölgelerden esneklik ve fiyat endekslemesi noktalarında daha avantajlı olduğuna yer verildi.
Güney Gaz Koridoru Projesi kapsamında yürütülen ve Azerbaycan doğalgazını Türkiye'den geçerek Avrupa'ya ulaştıracak Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) devam eden tek boru hattı projesi olarak öne çıkan raporda, Çin'in Orta Asya ülkeleriyle bağlantısını sağlayan boru hatlarında kapasite artırımına gidildiği ve yine Çin'in Rusya ile yaptığı 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasının da 2014'ün önemli gelişmeleri arasında yer aldığı kaydedildi.