Dünya Çöpünü Denizlerde Depoluyor



DenizTemiz/Turmepa tarafından dünya denizlerinde yaşanan kirliliğin nedenleri ve sonuçlarına ilişkin yapılan bir çalışma, denizlerin dünyanın önemli çöp depolama alanlarından birisi haline geldiğini ortaya koyuyor.

Çalışmada, Türkiye'ye kıyısı olanlar arasında en fazla kirlilik bulunan denizin Karadeniz olduğu ifade edildi.

Karadeniz'de kirlilik yaratan unsurların önemli bir bölümünün Tuna Nehri'nden geldiğine dikkat çekilen çalışmada, "Tuna Nehri, Karadeniz'deki kirliliğin yüzde 48'ine neden olmaktadır. Ayrıca, Karadeniz'e komşu ülkelerin atıkları da Karadeniz'i kirletmektedir" denildi.

Karadeniz'in kapalı bir havza olmasına rağmen akıntısı fazla olan bir deniz olduğu ifade edilen çalışmada, yılda 750 milyon metreküp suyun boğazlardan Marmara Denizi'ne ve buradan da Ege ve Akdeniz'e ulaştığı belirtildi.

Çalışmada, "Bu nedenle Karadeniz temizlenmeden diğer denizlerimizin temizliğinden bahsedemeyiz" değerlendirmesi yapıldı.

"Denizler çöp toplama alanı"

Çalışmada yer alan bilgiler, dünya denizlerinin "içler acısı halini" ortaya koyuyor. Çalışmada, denizlerde yaşanan kirliliğe ilişkin şu bilgilere yer verildi:

-Dünyada her yıl 450 milyar metreküp arıtılmamış ya da kısmen arıtılmış çöp ile endüstriyel ve tarımsal atık denize atılıyor.
-Denizlere, yüzde 50'si plastik olmak üzere saatte 675 bin kilogram çöp atılıyor.
-Türkiye'de sanayi tesislerinin yüzde 98'inde, belediyelerin yüzde 95'inde, turizm tesislerinin ise yüzde 81'inde atık arıtma tesisi bulunmuyor.
-Dünya nüfusunun neredeyse yarısı sahillerde yaşıyor.
-Her 20 kişiden 1'i, ömründe bir kere, kirli bir denize girmekten hastalanıyor.
-Her yıl yaklaşık 250 milyon kişi, kirli denizlere girdiği için mide ve bağırsak enfeksiyonu ile üst solunum yolları hastalıklarına yakalanıyor.
-Ticari olarak avlanabilen balık türlerinin en az yüzde 70'i gereğinden fazla ya da tamamen tüketilmiş durumda bulunuyor.
-Denize atılan bir cam şişe 1 milyon yılda, 1 plastik şişe ise 450 yılda ancak çevrime karışıyor.
-Denizlerdeki çöpler, her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşunu öldürüyor.
-Akdeniz havzası, dünyadaki 34 sorunlu bölge içinde üçüncü sırada yer alıyor.
-Deniz kirliliği, küresel ısınmanın ana nedeni olarak algılanıyor.

Sanayi, turizm ve kentleşmeye yönelik çalışmalar nedeniyle artan bir kirlilik tehdidiyle karşı karşıya bulunan denizlerin insan sağlığı açısından çok sayıda faydası da bulunuyor.

Çalışmada, kanser ilaçlarının yüzde 65'inin deniz canlılarından ve bitkilerinden yapıldığı bilgisine de yer verildi.