Dünya Bankası'ndan Yenilenebilir Enerji Projelerine 200 Milyon Dolar Kredi

Dünya Bankası Yenilenebilir Enerji Kaynakları Projesi kapsamında Türkiye'deki yatırımcılara 200 milyon ABD doları kredi sağlayacak. Söz konusu kredi Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB) ile Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) aracılığıyla dağıtılacak.

Ankara Sheraton Oteli'nde Dünya Bankası, TSKB ve TKB tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıya Dünya Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile banka yetkilileri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Türkiye'de enerji artışının yıllık yüzde 8.5 oranında artış gösterdiğini ve bunun gelecek yıllarda da böyle devam etmesinin beklendiğini ifade ederek, enerji üretimi konusunda bugünden önlemler alınmasının önemine değindi. Enerji arzını karşılamak için Yap-İşlet-Devret (YİD) modellerinin ortaya çıktığını ancak bunların başarılı olamadığını vurgulayan Çimen, "Başarısızlığın sebebi bizlerdik. Sorun, Türkiye modeli iyi uygulayamadı. Şimdi de rekabete dayalı piyasa modelini benimsedik. Şuan piyasada kayıp kaçaklardan dolayı özel sektör gelmek istemiyor ama gelecekte bu sorunlar çözülecek" dedi. Çimen, Türkiye'nin yüzde 70 oranında enerji ithal eden bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Gerekli önlemler alınmazsa bu oran daha da büyük olacak. Bu yüzden Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeli ve gerçek potansiyelini ortaya çıkarmalı" diye konuştu.


Türkiye'de fosil yakıtları arama miktarının geçen yıla göre 3 kat artırıldığını anlatan Çimen, hidrolik kaynakların ise bugün ancak yüzde 35'inin kullanıldığını söyledi. Çimen, "Bugün hidrolik santrallerin toplam kapasitesi 125 milyon kw/saat, ancak teknik kapasite 450-500 milyon kw/saat'e çıkartılabilir. Ayrıca Türkiye, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjileri bakımından da potansiyelini hala ortaya çıkarmamış bir ülkedir" diye konuştu. Çimen, Dünya Bankası'ndan sağlanacak 200 milyon dolarlık kredi ile Türkiye'deki rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının destekleneceğini ifade etti.


Dünya Bankası Türkiye Direktör Yardımcısı Helene Bricknell, Dünya Bankası tarafından sağlanan yenilenebilir enerji kredisinin, Türkiye'de enerji boşluğunu doldurması açısından çok önemli olduğunu belirterek, kredi ile söz konusu iki bankanın uzun vadeli kredi verme imkanı sağlayacağını söyledi. Bricknell, kredinin özellikle kırsal kesimlerde kullanılması ile birlikte istihdam ve göç sorunun da çözüleceğin belirterek, projenin çevre kirliliği sorunu açmaması ile de AB'yle uyumlu olduğunu dile getirdi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Budak Dilli ise, kredi ile özel sektör girişimcilerine finansman desteği sağlamayı amaçladıklarının altını çizerek, yenilenebilir enerji kredisinin ve bununla ilgili kanun tasarısının özel bir ticari finansman ile Türkiye'deki enerji kaynaklarının elektrik üretimini artıracağını vurguladı. Dilli, imzalanmış ancak tüm işlemleri tamamlanmamış olan Yap-İşlet-Devret Projelerinin ancak serbest piyasaya uymayan haklarından feragat etmeleri şartıyla bu finansman imkanından yararlanabileceklerini kaydetti. Dilli ayrıca, krediden yararlanmak isteyen işletmelere yatırım ve vergi indiriminin yanı sıra parekende ve toptan satış şirketlerinin kendi bölgelerinde dağıttığı elektriğin bir kısmının yenilenebilir enerjiden alma zorunluluğu olacağını söyledi.