Dubai Towers 400 Metreyi Bulabilir




Dubai Towers'ın alanın yanı sıra boyu da uzuyor. Kulelerin zemin katlarına yükseklik sınırlaması getirilmedi, katların yükseklik sınırı sanıldığı gibi üç değil dört metre. Yeni 90 katlı kule, tahmin edilenden 100 metre yüksek olabilir.

Özel imar planlarıyla Dubai Towers'ın sadece inşaat alanı değil, boyu da yükseldi. Fazladan 97 bin metrekarelik inşaat alanı kazanan Dubai Towers, kat başına dört metre ve zemin katlarda sınırsız yükseklik hakkıyla da 400 metreye yaklaşabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yse kamuoyundaki tepkiler üzerine Dubaililerle ortaklığını gözden geçiriyor. Arsa karşılığı yüzde 20 payın artması ve arazinin ihaleye çıkarılarak satışı gündemde.

46 bin 262 metrekarelik parselde 'Üç emsal' kuralına göre 146 bin 913 metrekarelik inşaat alanı olması gereken Dubai Towers, son belediye meclisi kararıyla emsalden kaçırılan 97 bin metrekarelik üç bodrum katıyla inşaat alanı 243 bin 645 metrekare ve 5.8 emsale ulaşmıştı. Bu meclis kararının ayrıntıları dikkatle incelendiğinde, kulelerin eninin yanı sıra, boyunun da beklenenden yüksek olabileceği ortaya çıkıyor.

Karara göre kulelerin zemin kat yüksekliklerine bir sınırlama getirilmeyecek, kat yükseklikleri de dört metre olabilecek. Yani, 90 kat planlanan Dubai Towers, her kat için dört metre yükseklikten hesaplandığında zemin katlar hariç 360 metreye, zeminle birlikte 400 metreye yaklaşabilir. Daha önce basına bilgi veren yetkililer ve uzmanlar, katların 3 metre olacağı tahminiyle yaklaşık 300 metrelik bir yükseklik hesabı yapıyordu.

Ancak yükseklik konusunda Dubai Towers'ın önünde yasal ve fiziksel engeller de bulunuyor. İstanbul'un halen en yüksek binası, 181 metreyle İş Kuleleri. İstanbul'daki en yüksek binanın boyunun 200 metrenin altında yer almasının en önemli nedeniyse, milli güvenlik. İkitelli'de 1998 yılında 35 kat çıkan Tekstilkent Kuleleri'nin de hava savunma ve haberleşme sistemlerini etkilediği için sekiz katınının yıkılması istendi. Hemen arkasından 18 Mart 1999'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni binalara verilecek kat yükseklikleri konusunda uyarı niteliğindeki Hava Tuğgeneral Hikmet Yavaş imzalı yazıda, radar görüşlerinin gökdelenlerden etkilendiği belirtilerek çokkatlı yapılar için askerlerden görüş alınması istenmişti.

Büyükdere Caddesi'ndeki İş Bankası Kuleleri gibi diğer çok katlı yapıların yüksekliği de, askeri uzmanlarla yapılan görüşmelerden sonra belirlendi.
Önceki gün yaptığı açıklamada, Dubai Towers'ın yapılacağı arazinin fiyatının ekspertiz raporu ve mahkeme kararıyla belirleneceğini açıklayarak ihaleye çıkılmayacağının sinyalini veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, önceki gün ani bir kararla genel sekreter Mesut PektaşDubai'ye gönderdi.

Dubai'de pazarlık var
Mesut Pektaş'ın Dubaililerle anlaşma şartlarını tekrar görüşmeye gittiği öğrenildi. Pektaş, belediyenin satıştan alacağı yüzde 20'lik ortaklık payının yükseltilmesini istedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin 46 bin metrekarelik eski İETT garajını ihalesiz 100 milyon dolara sayması ve 500 milyon dolar maliyet biçilen kule inşaatında yüzde 20 pay alması kamuoyunda tepki görmüştü. Gayrimenkul uzmanları, arazinin ihaleye çıkarılarak satılması durumunda değerinin 500 milyon dolara ulaşabileceğini savunuyor.