Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Levent’te bulunan eski İETT Garajı’na Dubai Kuleleri yapılması için hazırlanan imar planını onaylamasına meslek örgütleri ve uzmanlar tepki gösterdi. Bölgenin 3 emsal olan inşaat yoğunluğunun 5.8 emsale çıkartılması ve çeşitli imtiyazlar tanınmasını eleştiren uzmanlar, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı proje ilk gündeme geldiğinde yaptığı “bölgenin imar durumuna uygun inşa edilecek” sözlerinin arkasında durma ve planı imzalamama çağrısı yaptı.
Kanuna aykırı
Gazetemize tepkilerini dile getiren, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Nurhan, Dubai Projesi ilk gündeme geldiğinde, bölgenin imar durumuyla bu projenin gerçekleşemeyeceğini vurguladıklarını hatırlatarak, “Sayın Kadir Topbaş ilk ortaya çıktığında proje 3 emsalle gerçekleşecek demişti. Ancak bizim dediğimizin doğru olduğu ortaya çıktı. İstanbul İmar Yönetmeliği ve İmar Kanunu’na aykırı olarak, istisna maddeleri koyularak Dubai şirketine ayrıcalıklı imar hakkı sağlanmış durumdadır” dedi.
Yapılan imar planının Kadir Topbaş’ın açıklamalarıyla tezat olduğunun altını çizen Nurhan, “Eğer bu planı imzalarsa kendisi ile çelişmiş olacak. Bu yüzden bu planı imzalamamaya çağırıyoruz. Bunun yanında İstanbul Metropoliten Planlama Bürosu’nda İstanbul’un üst ölçekli plan çalışmaları yapılırken, bu çalışmaları etkileyecek Dubai kuleleri, 3. Köprü ve Haydarpaşa gibi projeleri merkezi yönetim ve belediye ara ara gündeme getiriliyor ve onaylanıyor. Bu büyük bir çelişki” diye konuştu.
‘Şirket istiyor plan yapılıyor’
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu ise, kentsel dönüşüm projelerini yapan şirketlerin üzerine imar planları yapılmaya başlandığına dikkat çekti. “İstanbul’u her yönüyle derinden etkileyecek pek çok proje bu yolla elde edilmeye başlandı. “İETT garajı alanındaki Dubai kuleleri projesi de bu nitelikteki bir projedir. Yapılan imar değişikliği ile bölge halkının ortak mekanı olan bir alan Dubaili bir şeyhe tahsis ediliyor. Esas olarak bunun engellenmesi gerekiyor. Bunu yaparken de kamu yetkililerinin ölçüyü kaçırdıklarını da görüyoruz” diyen Muhcu, bölgedeki 3 emsal yoğunluğunun aşılarak 5.8 gibi bir yoğunluğunun getirilmesi yatırımı üstlenen şirkete ilave bir hak verildiğini belirtti. Muhcu, “Bu proje kentin kaynaklarını sömüren bir proje niteliğindedir. Getirilen ayrıcalıklarla bu sömürü katmerlenmiş oluyor. Kadir Topbaş görev geldiği zaman kentte kişi başına düşen 5 metrekare yeşil alan miktarını 7 metrekareye çıkartacağını ileri sürmüştü. Dubai Towers gibi projelerle bu alanın 3, merkezlerde 1 metrekarenin altına düşmesi söz konusu olacak” dedi.
İMP’nin varlığı sorgulansın İstanbul Metropoliten Planlama Bürosu’nu da eleştiren Muhcu şöyle konuştu; “Bu kentsel dönüşüm projelerinin toplamından İstanbul Metropoliten Planı’nın oluşmaya başlandığını görüyoruz. Başlangıçta İstanbul Metropoliten Planlama Bürosunun (İMP) kuruluş amacı doğruydu. Ancak İMP kimi yatırımcıların ya da siyasilerin yatırım kararlarının planlara işleme yolunu tercih etti. Başlangıçtaki amacından uzaklaştı. Bu nedenle İMP’nin hukuki varlığı ve çalışmaların sorgulanması gerekmektedir.”
‘Kent yağmalanıyor’
Cemal Gökçe - İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı: Böyle bir yapının bu bölgeye hiç yapılmaması gerekiyordu. Yoğunluk olarak İstanbul’un en problemli bölgelerinden birisi. O alana yapılacak her yapının, kent yaşamını çekilmez hale getireceği; altyapı problemlerinin oluşacağı açık. Bu çerçevede daha önce verilmiş olan 3 emsal yoğunluk bile fazladır aslında. Arsanın kentlinin kullanacağı yeşil alan olarak tutulması gerekirken yoğunluğun 6 emsale çıkartılmış olması, yerüstünde ve altında inşaat alanının büyütülmesi, altyapı sorunlarını kanalizsoyundan içme suyuna ve hatta trafosuna kadar olumsuz etkileyecektir. Böyle bir yapıyı İstanbul’a yakıştırmak, bunu onaylamak doğru değil. Dubai kulelerinin bir rant projesidir. Kadir Topbaş’ın bu alanla ilgili “orası boş alan inşaat yapmayalım da napalım” anlamına gelen bir açıklaması olmuştu. Bir belediye başkanın her boş alanı inşaat alanı olarak görmemesi gerekir. Kent yağlamalanıyor ve bu imar planı da bunun bir parçasıdır.
Dubai imar planı ne getiriyor?
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayladığı Şişli 1947 ada ve Kağıthane 8744 adalarının bulunduğu 1/5 bin ölçekli imar planlarıyla Dubai Proporties şirketine şu ayrıcalıklar sağlandı:
- 147 bin metrekarelik inşaat alanı 243 bine çıkartıldı.
- Yan yollardan beşer ve Büyükdere Caddesi’nden 10 metre inşaat alanına katıldı.
- Değişiklik ile kulelerin altına 3 bodrum katı daha yapma olanağı getirildi.
- Alan Turizm-Ticaret alanına statüsüne kavuşturuldu. Böylece turizm teşviklerinden de yararlanabilecek.
- Bölgede en fazla 3 emsal olan yapılaşma izni Dubai kuleleriyle 5.8 emsale çıktı
- Tüm bu imar ayrıcalıklarıyla biri 95 diğer 70 katlı olan kuleleri yapacak olan Dubaili Şeyh Maktum’un fazladan 200 milyon dolar kazanacağı iddia ediliyor
- 500 milyon dolar maliyetli dev projenin 2008 yılında bitirilmesi hesaplanıyor.