DSİ Sayıştayı Dinlemedi, Yıllık Ödeneğin Yüzde 75’i Tükendi



Sayıştay’ın “Elinde yeterli kadro varken, özel sektöre proje yaptırıyor” tespitinde bulunduğu Devlet Su İşleri’nin (DSİ) mal ve hizmet alımı için harcadığı para, geçen yıla göre yüzde 141 oranında arttı.

BirGün’de yer alan habere göre; CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, DSİ’nin bu yılın Ocak-Haziran dönemini kapsayan altı aylık verilerini kamuoyu ile paylaştı. İdarenin bu yıla 503 milyon 208 bin TL’lik mal ve hizmet alımı ödeneği ile başladığını belirten Emir, bu paranın 377 milyon TL’sinin yılın henüz ilk yarısında tüketildiğine dikkat çekti. Sayıştay’ın, “DSİ, elinde yeterli kadro varken özel sektöre proje yaptırıyor” tespitini anımsatan Emir, mal ve hizmet alımı yapılan kurum ve kuruluşların açıklanması çağrısında bulundu.

Emir’in açıkladığı verilere göre DSİ, yılın ilk yarısında mal ve hizmet alımı için 377 milyon 246 bin 574 TL harcadı. 2021 yılının aynı döneminde ise bu kalemden 156 milyon 351 bin TL harcandığı bildirildi. DSİ’nin mal ve hizmet alımları giderlerinde bir yılda yaşanan artış yüzde 141 oldu. 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde mal ve hizmet alımı giderlerine ayrılan toplam ödeneğin yüzde 75’i kullanıldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kurumun mal ve hizmet alımları giderlerindeki dramatik artışa yönelik konuşan Emir, şunları söyledi: “DSİ’nin mevcut personeli ile yapabileceği yatırımların ihale yolu ile kurum dışına yaptırıldığını biliyoruz. Üstelik Sayıştay’ın da bu konuda kuruma uyarıları var. Buna karşın birçok ilimizde sulama projeleri yatırım beklerken DSİ bu alanlara kaynak ayırmak yerine yandaşı zengin etme derdine düşmüş durumda. DSİ kaynaklarının ihale ile özel sektöre devredilmesi ekonomik kayıplara yol açmasının yanı sıra köklü bir kurumun zamanla iş yapamaz hale gelmesine de yol açabilir. Bu anlamda kurumun mali verilerine baktığımızda, mal ve hizmet alımları için harcanan para dikkatimizi çekiyor. Bu paranın hangi işler için harcandığını ve hangi kişi ya da kurumlarla çalışıldığını bilmek istiyoruz.”

Kirişci’ye sorular
Konuyu TBMM gündemine de taşıyan Murat Emir, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

• DSİ’nin mal ve hizmet alımı yaptığı kişi ve kurumlar hangileridir?

• Bu hizmet alımları ihale yoluyla mı gerçekleştirilmiştir?

• İhalelerin türüne göre dağılımı nedir?