Yapi Dergisi'nin Kasım Sayısı Çıktı




Aylık Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi "YAPI"nın 288. sayısı çıktı.

Kasım sayısında, Doğan Hasol'un "İstanbul'da Neler Oluyor?" başlıklı yazısı, 'Kentsel Dönüşüm ve Gökdelenler', 'Yeşilden Elinizi Çekin', '4. Köprüye Hayır' ve 'İstanbul'a Dubai Kuleleri' alt başlıklarıyla dergide yer alıyor.

Mimari tasarımı Zaha Hadid'e ait olan Almanya'daki 'Phaeno Bilim Merkezi' projesi, bu sayıda geniş yer tutuyor. Türünün ilk örneği olan Bilim Merkezi, keşif ve merak duygularının gizemli, somut bir nesneye dönüşmüş hali olarak tanımlanıyor. Ziyaretçiler bu merkezde çok özel bir sistemle yönetilen "karmaşıklık ve ortama yabancı olma" kavramlarıyla karşılaşıyorlar.

ABD'deki 'Hangar 1'ın tasarımı ise, Tihany Design'a ait. Beton, cam ve metalden oluşan hangar yapıları, yatay oranlar ve basit modern ayrıntılarla tasarlanmış. Sonuç olarak, çağdaş ama ilginç strüktürlerle formların birleşmesinden oluşan dikkat çekici mimari bir kompleks ortaya çıkmış.

Kasım sayısında, Atölye D'nin tasarımı olan "Universal Kimya Binası" da yer alıyor. Bina, üretim ve yönetim büroları gibi iki önemli işlevi içinde barındırıyor. Prefabrike yapım tekniği ile oluşturulan binanın kütlesi de, bu iki işlevi dışarıdan algılatacak biçimde farklılaşmış.

Dergide ayrıca, İstanbul Deniz Müzesi Yarışması'nda ödül kazanan projeler de geniş yer kaplıyor. Yarışmada 1.lik ödülünü alan projenin tasarımı Mehmet Kütükçüoğlu, Ertuğ Uçar ve Hande Köksal'a; 2.lik ödülü alan tasarım Cem İlhan ve Tülin Hadi'ye; 3.lük ödülü alan tasarım ise Dilek Topuz Derman, Fırat Gülmez ve Cihan Sinan Bostancı'ya ait.

"Mimarlık Genetik ile Buluşunca" başlıklı yazı, Müge Çakır ve Meltem Aksoy'un. Genetik Mimarlık dediğimiz kavram, doğadaki türlerin, canlı organizmaların üremesi ve gelişmesiyle tasarımcının ürettiği mimarlık ürünü ve bu ürünün gelişiminin ara kesitinde yer alıyor. Genetik Mimarlık, temelinde kendi kendine üreyebilen, gelişen ve yaşamını sürdüren evrimsel bir mimariyi tanımlıyor.

Ayrıca Tülin Görgülü'nün "Tasarım Öğretisinde Disiplinlerarası Etkileşim ve Farklı Uygulamalar", Erdal Devrim Aydın'ın "Beşinci Element Filmi Üzerine", Tuğrul Kırmızı, Eylem Akman ve Rıza Emre İplikçi'nin "Estetiğin İdeolojisi Bağlamında Bir Vaka Çalışması; Konak Meydanı, İzmir" ve Bahar Başer'in "Kamusal Alanda Peyzaj Tasarımı Üzerine" başlıklı yazıları, derginin Kasım sayısındaki konular arasında...

Dergide, Ross Lovegrove'un İstanbul Koleksiyonu ve Yılmaz Zenger ile İstanbul Design Week'in yanısıra Türkiye'deki tasarım eğitiminden, teknoloji-tasarım ilişkisine kadar pek çok konu üzerine gerçekleştirilen bir söyleşi de bulunuyor.

Yapının güncel sayfalarında, gündemdeki tartışmalar, mimarlık ve sanat haberleri, yapı malzemeleri ve yeni çıkan kitaplar da yer alıyor.

Dergiyle birlikte bu ay "Türk Yapı Sektörü Raporu 2005" başlıklı bir de ek veriliyor.

Yapi Dergisi'ni satın almak için tıklayınız.