Dow ve HidroLotus’tan Bakü’ye Dev Arıtma Tesisi



Tesisin inşaatı, halen ülkenin su altyapısını inşa eden HidroLotus şirketi tarafından, Dow’un teknolojik yetkinliğinden ve su arıtma segmentinde sahip olduğu uzmanlığından faydalanılarak gerçekleştiriliyor. Dow Water & Process Solutions, proje için Bakü’nün Ceyranbatan Gölü’nden gelen yüzey suyunun arıtılmasını sağlayacak gelişmiş UltraFiltrasyon (UF) modüllerinin yanı sıra; su alma sistemi, atık nötralizasyonu ve deşarjı, terfi sistemi ve son kullanıcıya ulaştırmaya kadar uzanan çok aşamalı su yönetim döngüsünün gerçekleşmesine imkân tanıyan eksiksiz bir mühendislik desteği sağlıyor. Projede, daha çabuk montaj sayesinde hızlandırılmış teslimat programına uyulmasına imkân tanıyacak, ön mühendisliği yapılmış ve kuruluma hazır bir çözüm olan Dow Ultrafiltrasyon IntegraPac™ skid ve modülleri kullanılacak.

HidroLotus LLC Proje Koordinatörü Tankut Güzel, yaptğı açıklamada “Dünyanın saygın kimya şirketlerinden biri olan Dow Chemical Company gibi bir ortağımız olduğu için çok mutluyuz. Bu ortaklığın, Bakü, Ceyranbatan Bölgesi’nde dünyanın en büyük ultrafiltrasyon tesisini kurarak şehirde gittikçe artan temiz su talebine yanıt vermemizi ve yerel topluma 2.000’den fazla kalifiye iş imkânı, maaş ve vergi desteği sunmamızı sağlayacağından eminiz” dedi.

Dow Water & Process Solutions Rusya, Doğu Avrupa, Yunanistan ve Türkiye Bölge Ticaret Müdürü Gergely Nagy, konuyla ilgili olarak “Şu anda Bakü’de inşa edilmekte olan tesis; suyu filtreleme, arıtma ve ayrıştırma teknolojileri yoluyla daha güvenli, temiz ve erişilebilir kılmak için Dow Water & Process Solutions’ın bilgi birikiminden ve dünya çapındaki deneyiminden faydalanıyor” şeklinde konuştu.

Dow Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü İhsan Necipoğlu, “Yerel şirketlerle yakın işbirliği yapmaya devam ederek ülkede istihdam yaratmaya, Azerbaycan’ın ulusal önceliklerinin gerçekleşmesine yardımcı olmaya  ve böylece ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemeye kesinlikle kararlıyız. Azerbaycan, Dow için stratejik bir ülke ve bizler müşterilerimizle kuracağımız daha doğrudan ilişkiler, endüstriyel mevcudiyetimiz ve teknolojik bilgi birikimimiz yoluyla ülkenin ekonomiyi çeşitlendirme yönündeki ulusal hedefine katkıda bulunma yetkinliğimizi arttıracağız” dedi.