Dönüşümün Maliyeti 10 Trilyon TL



Maraş merkezli 11 kenti sarsan deprem felaketinin ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporunda kentlerin depreme karşı güçlendirilmesinin faturası yer aldı. Yalnızca deprem bölgesindeki tutarın bile 1,4 trilyon lira olduğuna dikkat çeken komisyon, tüm ülke genelinde güçlendirilmesi gereken 6,7 milyon konutun maliyetini de hesapladı.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; yeni felaketlerin yaşanmaması için tüm ülke genelinde konut güçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğine işaret edilen raporda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çalışmalarına atıf yapıldı. Bu çalışmalara göre tüm ülkede dönüştürülmesi gereken 6 milyon 700 bin riskli konutun dönüşümü için 10 trilyon TL kaynağa ihtiyaç duyuluyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kamu binaları sıkıntılı
Raporda, riskli kamu binaları hakkında da tespitlere yer verildi. Kamu envanterleri incelendiğinde, toplam kamu bina stokunun takriben yüzde 40'ının depreme dayanıksız olduğu vurgulanan raporda, “Ülkemizde 489 bin 576 kamu hizmet binası bulunuyor. Ülke çapında güçlendirilmesi gereken bina sayısı 195 bin 830 olması tahmin edilmektedir. 1 trilyon 69 milyar TL güçlendirme maliyeti öngörülmektedir.” denildi.

Özlük hakkı verilmiyor
Depreme hazırlık konusunda büyük öneme sahip olan mimar ve mühendislerin hak kayıplarına maruz kaldığı tespitleri de raporda kendisine yer buldu. Kamu mimar, mühendis ve şehir plancılarının özlük haklarının yıllardır iyileştirilmediği bildirilen raporda, “Bu durum kamu mühendislerinin başarısını olumsuz yönde tesirlemiştir. Ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşmanın ve mesleki gelişimin düzenlenmesine gereksinim bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: İHA)