2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleşti. YTÜ ve Piri Reis Harita ve CBS Derneği'nin ortaklığındaki zirvenin 2. gününde 'Yerinde Dönüşüm - Yaşanabilir Kentler Sempozyumu' düzenlendi. 'Yerel yönetim uygulama örnekleri' konusunun işlendiği son oturumun başkanlığını Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu yaptı.
"Hayat kurtarma operasyonu"
Göksu, Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının dünyadaki diğer ülkelere oranla daha yeni olduğunu belirterek, "Türkiye'de kentsel dönüşüm süreci 2-3 yıllıktır. Dünya'da başarıyla kentsel dönüşüm uygulamaları yapmış ülkeler var. Paris, Barcelona, Buenos Aires gibi. Bu şehirlerde kentsel dönüşüm can güvenliği için değil şehir estetiği, kültür, turizm gibi sebeplerle yapılıyor. Bizde ise can güvenliği için yapılıyor" dedi. Türkiye'de kentsel dönüşümün hayati önem taşıdığını aktaran Göksu, "Biz kentsel dönüşüme mekânsal operasyondan çok hayat kurtarma operasyonu olarak bakmak zorundayız. Bu noktada da 3 akıl; devlet aklı, siyasal akıl ve toplumsal aklın inşası çok önemli" diye konuştu.
"Tek kazanımımızvar"
Esenler'de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarından da kısaca söz eden Göksu, "Esenler'de 159 bin bağımsız birim var. Bunların 100 bininin ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor. Biz şu an 23 binlerdeyiz. Büyük engeller ve uğraşlarla beraber kentsel dönüşüm çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Bu çalışmalardan belediyelerin tek kazanımı var, o da emanetini üstlendiğimiz şehrin insanlarının can ve mal güvenliğini sağlamak" dedi.
Programda; Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Konya Meram Belediye Başkanı Fatma Turan, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Muaz Uzun, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da kendi il/ilçelerinde yaptıkları kentsel dönüşüm uygulamalarını anlattılar. Program, plâket takdimlerinin ardından sona erdi.