İTÜ Mimarlık Fakültesi, Altı Nokta Körler Vakfı ve Emirgan Altı Nokta Görme Engelliler Rehabiltasyon Merkezi işbirliğinde, 27 Mayıs - 1 Haziran 2015 tarihlerinde ilki gerçekleştirilecek olan atölye çalışması, görme engellilerin mekânsal bilgi dağarcıklarını ve hareket kabiliyetlerini geliştirmek için dokunsal yolla algılanabilecek çeşitli temsil olasılıklarını araştırmayı ve üretmeyi hedeflemektedir.
Görme engeliler bağımsız hareket yetilerini geliştirebilmek için mekân algılarını besleyecek, uzamsal ilişkileri kavrama ve kurmaya yardımcı olacak özelleşmiş dokunsal araçlara ihtiyaç duymaktadır. Kabartmalı baskı makineleri bu amaçla oluşturulmuş görsel verilerin kâğıt yüzeylere aktarılarak dokunsal olarak okunabilmesine, kolay taşınabilmesine ve çoğaltılabilmesine imkân sağlar.
Atölye çalışması, bu amaca yönelik özgün temsil dillerini araştırmak, denemek ve geliştirmek üzere mimarlık öğrencileri ile görme engellileri bir araya getirmektedir. Deneye dayalı bir üretim sürecinde görmezlerin algı ve davranışlarına uygun çeşitli temsil yöntem ve araçlarının (mimari ve diğer) olasılıkları araştırılacak, İstanbul’da görmezlerin ihtiyacına yönelik öncelikli mekânların, bina, yakın çevre ve kent ölçeklerinde çeşitlenen dokunsal temsilleri üretilecektir.
Atölye kapsamında ayrıca Karanlıkta Diyalog sergisi gezilecek, davetli konuşmacıların katılımıyla ara ve final sunumlar yapılacak ve çalışmalar, tasarlanacak karanlık mekânda sergilenecektir.
Atölyeye katılım için başvuracak adaylardan;
- Mimari, grafik vb. anlatım teknikleri ve araçları (Autocad, Illustrator vb.) bilgisi,
- Mevcut portfolyo ile neden bu atölyeye katılmak istediklerine dair bir paragraflık yazıyı dokunsaltemsilatolyesi@gmail.com adresine göndermeleri istenmektedir.
Katılımın 30 kişi ile sınırlı olduğu atölyeye başvurmak için son tarih, 22 Mayıs 2015’tir.
Düzenleyenler:
Sevgi Türkkan, Burçin Kürtüncü, Deniz Aslan, Erenalp Büyüktopcu, Aybike Batuk, İlke Zeyfeoğlu, Hilal Menlioğlu, Selen Ergör, Selin Erdemirci