''Döküm Sektörümüzün Sorunlarına Çözüm Bulunmalı''



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 50 bin dökümhanede 95 milyon ton döküm üretildiğini ve bu üretimin parasal karşılığının 20 milyar doları bulduğunu kaydetti. Dünyada döküm sektöründe çalışan sayısının ise 2 milyon civarında bulunduğu belirten Palandöken, bin 250 dökümhanesi ve 1 milyon 265 bin tonluk döküm üretimiyle Türkiye'nin dünyada 14'üncü, Avrupa'da ise 5'inci sırada bulunduğuna dikkati çekti.

Sanayileşmekte olan toplumlarda, döküm ürünlerinin öncelikle konut, ulaştırma, kent altyapıları ve tarım aletleri alanlarında yoğunlaştığının görüldüğünü ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

''Ancak, küçük sanayicilerimizin dökümhanelerinde belediye zabıtalarınca yapılan kontroller neticesinde ruhsat ve küşatı olmayan iş yerlerinin kapatılmasına sıra gelmiştir. Özellikle sitelerimizdeki dökümhaneler belediyelerden çalışma ruhsatı alabilmek ve mevcut emisyon izin belgelerini yenileyebilmek için yoğun gayret sarf etmektedirler. Sanayi Bakanlığı desteğiyle yapılan dökümcüler sanayi sitemizde makine ve tesisat sayısındaki artış ve döküm sanayimizin ihracat yapması gibi olumlu gelişmelerden dolayı döküm atölyelerimiz artık üyelerimizin ihtiyacını karşılayamaz durumda. Ruhsatı olmayan dökümhanelere gerekli işlemleri tamamlamak üzere verilen süre uzatılmalı, çalışanlar zora sokulmamalıdır.''