Doktora Öğrencisi ‘Sanayi’de Çalışacak



Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, Işık, buna ilişkin yasal düzenleme için hazırlık yapıldığını belirtti. TBMM’de açıklama yapan Işık, Türkiye’nin bir paradoks yaşadığını, bir tarafta işsizlik varken, diğer tarafta da işçisizlik problemi yaşandığını kaydederek, “Bir tarafta gençlerimiz iş bulamamaktan şikâyetçi olurken, diğer tarafta da sanayimiz, üretimimiz, hatta zaman zaman hizmet sektörümüz nitelikli eleman bulamamaktan yakınıyor” diye konuştu.

Almanya modeli...

Üniversitelerle sanayi arasında bağlantı kurmaya çalıştıklarını belirten Işık, yürütmekte oldukları yasal çalışmaya ilişkin müjde verdi. Işık, “Yeni sanayi strateji belgemizde artık üniversite organize sanayi bölgelerinin içinde meslek yüksekokullarının kurulmasını da teşvik ediyoruz. Bu noktada önemli bir adımı da inşallah yakında hayata geçireceğiz. Bununla da yetinmeyeceğiz, Almanya’yı Almanya yapan o üniversite - sanayi iş birliği. Önümüzdeki süreçte gelecek üretim reformu paketinde üniversite-sanayi iş birliğini artık son derece güçlü şekilde destekleyeceğiz. Orada mühendislik doktorasını ve uygulamalı yüksek lisansı da özellikle getireceğiz. Artık ‘Yüksek lisansta ders aldım, efendim, bir de tez yazdım, yüksek lisansı aldım’ yetmeyecek, yüksek lisans yapan öğrencilerimiz de, doktora yapan öğrencilerimiz de bizzat sanayinin içinde çalışacak. Buna yönelik çok önemli düzenlemeleri de inşallah önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz” diye konuştu. Işık, üniversite - sanayi iş birliğini güçlendirmek için döner sermaye kesintisini yüzde 15’le sınırlandıracaklarını ve üniversite hocalarından gelir vergisi almayacaklarını kaydetti.

İtalyan mı,  Türk mü?

Bakan Fikri Işık, bir ilke imza atarak tasarım merkezlerini de Ar-Ge merkezleri gibi destekleyeceklerini belirtirken, “bir örnek: bugün Türk gömleğinin 26 dolara satıldığı yerde eğer İtalyan gömleği 98 dolara satılıyorsa bunun arasındaki tek fark marka ve tasarımdır. Bunun için, tasarım ofislerini AR-GE merkezi gibi destekleyeceğiz” dedi.