İhalenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hüsnü Akhan, İstanbul'un, geçen 10 yılda Türkiye'nin göz kamaştıran ekonomik performansına paralel olarak dünyada marka haline geldiğini ifade etti. Marka kentin marka değerine değer katacak, Türkiye'ye yakışır bir proje ile önümüzdeki günlerde kamuoyunun karşısına çıkacaklarını vurgulayan Akhan, 3 yıl içinde yaklaşık 130 bin metrekare inşaat alanı olan proje için 350-400 milyon dolar yatırım yapmayı öngördüklerini söyledi. Akhan, İstanbul'un ve Salıpazarı'nın konumu gereği mimari dokuyla uyumlu bir proje gerçekleştireceklerini bildirdi.
Ödeme konusunda kendilerine peşin ve taksitli olmak üzere iki opsiyon sunulduğunu anımsatan Akhan, "Bunu değerlendireceğiz; ama tahmin ediyorum, peşin yerine taksitli ödemeyi tercih edeceğiz" dedi.
Akhan, İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına adaylığı düşünüldüğünde projenin de olimpiyatlar gibi kentin marka değerine katkı sağlamasının öncelikleri olduğunu dile getirdi. Akhan, "Olayın ticari boyutuna baktığımızda bizi de tatmin edecek bir geri dönüşü olacağını bekliyoruz" diye konuştu.
Haydarpaşa Port ihalesinin planlarını nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Akhan, iki projenin birbirinden farklı olduğuna işaret ederek, iki projenin de birbirini olumlu etkileyerek İstanbul'a katkıda bulunacağına inandığını kaydetti.
İstanbul'un faaliyet halindeki tek kruvaziyer limanı
İstanbul Salıpazarı Kruvaziyer Limanı, 2011 yılındaki 627 bin 897'yi aşan yolcu ve 420 gemi sayısı ile Akdeniz'in en uğrak 10 kruvaziyer limanından biri konumunda bulunuyor. Limanının yolcu bazındaki pazar payı yüzde 26'ya karşılık geliyor. İstanbul'un faaliyet halindeki tek kruvaziyer limanı olma özelliğine sahip Salıpazarı Limanı, tarihi yarımada, Beyoğlu ve Galata Kulesi gibi turistik ve sosyal-kültürel merkezlere yakınlığı nedeniyle kruvaziyer turisti tarafından tercih ediliyor. Liman bu özellikleri nedeniyle dünyanın en önemli kruvaziyerlerinin uğrak durakları arasında bulunuyor.
Liman sahasının, 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, 131 bin 821 metrekare kapalı alanı, bin 115 metre toplam rıhtım uzunluğu bulunuyor. Projenin toplam planlama alanı 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanla 112 bin 147 metrekareye çıkıyor. Kruvaziyer liman alanı 85 bin 208, yollar 892, rekreasyon alanı 13 bin 941, kültürel tesis alanı 12 bin 107 metrekareyi buluyor. Proje için maksimum 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat öngörülüyor.
İstanbul 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararıyla "Kentsel Sit Alanı", Bakanlar Kurulu tarafından ise "Turizm Merkezi" olma özellikleri taşıyan proje alanı, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Saat Kulesi, Nusretiye Cami, Kılıç Ali Paşa Cami, Nusretiye (Tophane Kasrı), Çifte saraylar (Mimar Sinan Üniversitesi) ile çevrelenmiş bir tarihsel bölgede yer alıyor. Bilirkişi raporlarına göre, rıhtımların Deprem Yönetmeliği'ne uygun hale getirilmesi için güçlendirilmeleri gerekiyor.