Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin deprem tehlikesi yüksek Doğu Anadolu bölgesinde güvenli olmayan binaların rehabilite edilmesi için proje başlattı.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, projeyi teknik açıdan tamamlayan Afet İşleri Genel Müdürlüğü, kredi arayışına girerek, uluslararası kredi kuruluşlarıyla görüşmelerini sürdürüyor. En son Ağrı'da olan 4,8, Elazığ'da bugün meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem dikkate alındığında, proje her an deprem tehlikesi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi açısından önem taşıyor.
Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, Doğu Anadolu bölgesinde 5 yıldır çalışma yaptıklarını belirtirken, yapılan çalışma sonucunda, bölgedeki binaların büyük bölümünün mühendislik hizmeti almadığını ve yerel malzemeler kullanıldığından orta ölçekli bir depremde tehlike arz ettiğini gördüklerini söyledi.
Bu kapsamda, bölgeye dönük ''deprem tehlikesi yüksek olan kırsal alanlarda konutları rehabilitasyon projesi'' başlattıklarını ve deprem olmadan güvensiz konutların rehabilite edilmesini amaçladıklarını bildiren Taymaz, şunları kaydetti:
''Doğu Anadolu'da mevcut yerleşimdeki yapı stokuyla ilgili muhtemelen orta ölçekli bir deprem olduğunda ne kadar binanın hasar göreceğine ilişkin bir çalışmayı tamamladık. Yaptığımız araştırmalar sonucu, buradaki binaların büyük bölümünün mühendislik hizmeti almadığını ve yerel malzemeler kullanıldığından orta ölçekli bir depremde tehlike arz ettiğini gördük.Gözüküyor ki oradaki yapı stoku emniyetsiz, bilinçsiz yapıldığı için her an bir depremde yıkılabilir.''
Öncelikli İller Arasında Ağrı, Bingöl, Elazığ Var
Proje ile deprem riski çok olan illerden, az olan illere doğru çalışma yapılacağını anlatan Taymaz, bu anlamda, Ağrı, Bingöl, Hakkari, Elazığ gibi illerin öncelikli olduğunu söyledi. Proje kapsamda, Avrupa Kalkınma Bankası gibi bankalardan kredili finansman yollarının araştırıldığını ve kredilerle ilgili çalışmanın devam ettiğini belirten Taymaz, projenin en önemli bölümünün finansman ayağı olduğunu ifade etti.
Taymaz, ''finansman sağlayamadığımız sürece projenin en önemli ayağı topal kalıyor, bunu hayata geçiremiyoruz, yürürlüğe koyamıyoruz'' dedi.
Yapılacak çalışma kapsamında sadece Afet İşleri Genel Müdürlüğünün değil, afet yönetiminin tüm birimlerinin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, valilikler, Devlet Su İşleri (DSİ) gibi kuruluşların da koordineli olarak çalışacağını ifade eden Taymaz, Mart ayından itibaren de Güçlendirme Yönetmeliğinin yürürlüğe gireceğini hatırlattı.
Afet İşleri Genel Müdürü Taymaz, ''Bununla yerleşim yerlerinin açısından etütleri yapılmış, daha sağlam zeminlerde, daha sağlam yapı yapmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken, kişiyi kırsal alandan kopartmamayı, kentsel alanlarına getirip tüketen toplum haline getirmemeyi, mümkün olmadığı kadar kendi yerleşim yerinde mevcut yerinde yaşanmasını sağlamayı istiyoruz'' diye konuştu.