Doğaltaşta Irak Tedirginliği



Türkiye’nin doğaltaş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yükseliyor. 2013 yılında doğaltaş ihracatı yüzde 7, buna karşın işlenmiş ürün ihracatı yüzde 14 arttı. İşlenmiş üründeki artış bu yılın ilk yarısında da sürdü. Ocak-haziran döneminde toplam doğaltaş ihracatındaki yüzde 6’lık artışa karşılık, işlenmiş ürün ihracatı yüzde 17 artış kaydetti.

Dünya Gazetesi'nden Sedat Alp'in haberine göre, doğaltaş ihracatında Çin ve Hindistan pazarlarındaki daralmaya bağlı olarak Türkiye’nin toplam ihracatında bu yılın ilk yarısında, 2013’ün aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 5.3 oranında düşüşe karşılık değer olarak yüzde 6.2 artış sağlandığını belirten Ege Maden ve Doğaltaş İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, bunun işlenmiş ürün ihracatındaki artıştan kaynaklandığını vurguladı. Kaya, Türkiye’nin doğaltaşını katmadeğer katarak ihraç etmeye başladığını, bunun sevindirici bir gelişme olduğuna vurgulayarak, “ Çin ve Hindistan’daki durağanlık sektörde sıkıntı yaratırken, işlenmiş olarak ihraç edilen doğaltaştaki artış madencilerin yüzünü güldürüyor. İşlenmiş üründe yüzde 14’e varan bir yükseliş var. Güney Kore, Singapur ve Malezya’ya da ciddi olarak ürün satmaya başladık. En iyi pazarlar Irak, Dubai, Suudi Arabistan, Katar” dedi.

"Irak bizi zorlayacak"

Irak’daki iç karışıklığın doğaltaş ihracatını da ciddi anlamda gerilettiğine işaret eden Mevlüt Kaya, şunları kaydetti: “Bu yıl Irak bizi zorlayacak, ilk 6 aydaki rakamlar sıkıntılı. Kendi firmamdan örnek vermem gerekirse; 24 konteyner gönderirken, 8 konteynera düştü. Üçte bir azalmanın nedeni savaş. Savaş böyle devam ederse sektör ciddi bir darboğaza girer. Çünkü Almanya’dan sonra ikinci pazarımız Irak. Rakamlar büyük olunca etkisi de büyük olacaktır. Bu pazarın işlenmiş ürün gönderdiğimiz bir pazar olması ise sektörün kayıplarının daha büyük olmasına yol açıyor. Şu anda bile özellikle Muğla bölgesindeki üreticilerde büyük bir kitlenme yarattı.”

Bankaların hammadde alımları için verdiği kredileri geri istemeye başlaması nedeniyle Çin'de doğaltaş ithalatında düşüş olduğunu, bu durumun Türkiye’nin ihracatına da yansıdığını belirten Kaya, “Bu daralmayı doğru okur, panikleyip fiyatları düşürmezsek bu süreci az hasarla atlatırız” diye konuştu.

Ormanda çalışmanın maliyeti

Mevlüt Kaya, 6 ay önce 30 bin metrekare orman alanında çalışma karşılığında yaklaşık 40 bin TL ağaçlandırma parası ödenirken, bu rakamın şimdilerde 120 bin TL’ye kadar çıkarıldığını belirterek, şunları söyledi: “Sürekli artan bu rakam artık makul seviyeyi aştı. Bu devlet yararına değil zararına. Orman Genel Müdürlüğü para kazanıyor ama global anlamda ülkenin kaybı. Bu sorunla ilgili merciler ile görüşmelerimiz sürüyor. Ülkenin bürokrasi ile ilgili sorunlarında yeniden Amerika’yı keşfetmeye gerek yok. İtalya ve İspanya örneği önümüzde."

"Bizim bir bakanlığımız olmalı"

Yeni Maden Yasası’yla ilgili çalışmalarda kendilerinin de katkı sunmak istediğini belirten Kaya, “Sektör bağımsız bir madencilik bakanı istiyor. Doğal kaynaklarımız ve övündüğümüz rezervlerimiz var. Kendi özkaynağımızı çıkarma izni için 13-14 kuruma gidiyoruz. Sektör olarak hem fikiriz; bizim bir bakanlığımız olmalı. Sorunları tartışıp dünyadaki örnekleri yerinde inceleyerek çok iyi kullanmamız gerekiyor. Bir sanayi kolu olduğumuzu anlatamıyoruz. 200 kişi çalıştırıyorum ama bir sanayici olarak maalesef kabul edilmiyorum” dedi.