Yazılı bir açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası, 13 - 15 Aralık 2012 tarihlerinde Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen 8.Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi'ni değerlendirdi. Açıklamada kongrede, sektörün çeşitli sorunlarının ve çözümlere yönelik görüş ve önerilerin ortaya konulduğu bildirildi. Kongreye, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 300 delegenin katıldığı belirtildi.
Sektörde yaklaşık bin 500 doğaltaş ocağı, fabrika ölçeğinde yaklaşık 2 bin tesis, orta ve küçük ölçekli 9 bin atölyenin faaliyet gösterdiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
''İstihdam edilen kişi sayısı 300 bin civarındadır. 1990'li yılların başında 40 milyon dolar civarında olan doğaltaş ihracatımız 2000 yılında 188,7 milyon dolara, 2005 yılında 805,6 milyon dolara ulaşmıştır. Mermer ihracatı her yıl bir önceki yıla göre artarak devam etmiş ve 2006 yılında 1 milyar dolar sınırını geçmiştir. 2011 yılında ise doğaltaş ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 6,6 artarak 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektör son 25 yılda ihracatını 127 kat artırmış olan ender sektörlerden biridir. Dışa bağımlılığı çok az olup, ürettiği katma değeri ülkede bırakmaktadır''.
Maden Mühendisleri Odası'nın söz konusu sektöre ilişkin saptama ve önerilerinden bazıları ise şöyle:
''Sektörün gelişimi bakımından önemli bir sorun, üretim ölçeğine ilişkindir. Sektörün, ekonomik gerçeklerle bağdaşmayan ağırlıklı küçük ölçekli üreticilerden oluşan yapısı, maliyetlerin artmasına ve ihracat gelirlerinin giderek düşmesine yol açmaktadır. Sektörde üretim ölçeğinin artırılması, verimliliğin artması ve kaynak kullanımında etkinliğin sağlanması bakımından en büyük katkıyı yapacaktır.
Sektörde, üretim ve kalite artışı ile inşaat ve sanayi sektörleri ile entegrasyonu amaçlayan kısa, orta ve uzun dönemli stratejik planların, bir 'doğaltaş politikası' temelinde geliştirilerek süratle uygulamaya konulması, gerek toplumun gerekse madencilik sektörünün gelişimi bakımından büyük önem taşımaktadır.
Sektörde çalışan maden mühendisleri ve diğer maden emekçilerinin çalışma koşulları, sosyal hakları iyileştirilmeli ve ücretleri yükseltilmelidir. Bu konuda, Odamızın asgari ücret tarifesi dikkate alınmalıdır.''