İstanbul yakınlarındaki Gündönümü Süt Çiftliği, 2016'da başlayan Tezekevleri doğal bina projesi kapsamında düzenlenen atölyelere bu sene de ev sahipliği ediyor. Atölye boyunca, daha önceden çiftlikte inşa edilen saman, toprak ve ahşap gibi doğal malzemelerden yapılmış gerçek evler üzerinde çalışılacak.
Bir haftalık Doğal Yapılara Giriş atölyesinde, katılımcılar, toprak/saman kaba sıva katları, temel marangozluk, şerbetli saman iç duvarı, taban son kaplamaları, zeminler dahil olmak üzere birçok tekniği keşfedecekler.
Atölye içeriği
Doğal yapılar üzerine yoğunlaşmış bir eğitim olan bu atölye, hem pratik hem de teorik bilgileri içermektedir. Tipik bir gün, sabah ve öğleden sonra olmak üzere 6 saat boyunca sahada pratik çalışmayı ve öğleden sonra gerçekleşen 1-2 saatlik teorik sunumları kapsar.
Atölyede ele alınan başlıca teknikler:
Toprak testi
İç cephe toprak sıvası
Temel marangozluk
Şerbetli saman duvarı
Tavan sıvaları
Zeminler
Katılımcılar, 3-4 kişilik gruplara bölünecek ve her grup belli bir tekniğin üzerinde yarım gün boyunca çalışacaktır. Bu şekilde, belirlenen konuları, her bir katılımcı kendi ritmi ve hızıyla deneyimleme şansına sahip olacaktır.
Sunumlar
Pratik çalışma ve şantiye boyunca verilen bilgilerin yanında, sıvalarla ilgili konular ve aşağıdaki temalar gibi doğal yapılar hakkında sunumlar yapılacaktır.
Toprak nedir?
Kil bir bağlayıcı olarak nasıl çalışır?
Toprağı nasıl test edeceğim?
Hangi amaç için hangi tip toprağı tercih etmeli?
Biyoiklimsel tasarım
Doğal yapı teknikleri
Geleneksel bina örnekleri
Temel marangozluk
Atölye Yürütücüleri:
Betül Ergün, mimarlık eğitimi sırasında doğal yapıları keşfetmiş ve sonrasında kendini bu alanda geliştirmeye karar vermiş bir mimar ve doğaseverdir. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde farklı ekiplerle atölyelere katılarak doğal yapı teknikleriyle ve toprak sıvalarla çalışmıştır. 2016 ve 2017 yaz dönemlerinde çalıştığı Tezekevleri projesinde hem öğrenmeye devam etmiş hem de deneyimlerini paylaşma fırsatı bulmuştur.
Xavier Allard, kendi kendini yetiştirmiş, Türkiye’de ikamet eden bir doğal yapı ustası ve eğitimcisidir. 2013’ten beri Türkiye’nin farklı yerlerinde toprak çuval (earth bag), saman balyası, şerbetli saman tekniği ve kerpiç binalar gibi doğal mimari projeleri üzerinde çalışmıştır. Matthieu Pedergnana ile birlikte ekolojik binalar üzerine çok sayıda atölyeler düzenlemiş, eğitimciliğini yapmıştır. Xavier, 2016 ve 2017 yıllarında Tezekevleri projesinde beş ay boyunca çalışmıştır.
Gündönümü Süt Çiftliği’nin ev sahipleri Aysun ve Mehmet Sökmen, atölye katılımcılarını çiftliklerinde misafir edecekler. “8bin100” adlı yeni projeleri ile sağlıklı bir çevrenin geliştirilmesi için bütünleyici aktiviteleri bir araya getiren bir grup insanın beraber yaşadığı bir ortam amaçlamaktadırlar. Yapılacak atölye, böyle bir projenin gerçekleştirilebileceği ve motivasyonu yüksek bir topluluğun çevrelerinde pozitif bir değişime sebep olabileceklerini göstermeye yardımcı olacaktır.
Başvuru için tıklayın.