Dünyanın en çok mermer-traverten ihracatı yapan ülkesi olan Türkiye, dünya klasmanında ilk sıraya yerleşmek için işlenmiş doğal taş pazarından daha fazla pay almayı hedefliyor. Dünyada işlenmiş doğal taşın bir numaralı alıcısı olan ABD’ye 2008 yılı krizinden önce 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk doğal taş sektörü, bu rakamları aşmak için doğal taş sektörünün Amerika kıtasındaki en büyük fuarı olan ve Atlanta’da düzenlenen Coverings - The Ultimate Tile + Stone Experience’e katıldı. Dünya doğal taş sektörünün nabzının tutulduğu Coverings Fuarı’na, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) milli katılım organizasyonuyla 17 Türk firması katıldı.
2012 yılında 1,9 milyar dolarlık ihracat yapan Türk doğal taş sektörü, 2023 yılı ihracat hedefine ulaşmak için her yıl en az yüzde 10 büyümeyi hedefliyor. 2013’e hızlı başlayan sektör, yılın ilk çeyreğinde geçen yıla kıyasla ihracatını yüzde 23 oranında artırarak 418 milyon 130 bin dolara çıkardı.
Doğal taşı tasarımla buluşturup ABD’ye satacağız
Türk doğal taş sektörünün Çin’den sonra en çok ihracat yaptığı ülke olan ABD, işlenmiş doğal taş ihracatında ise ilk sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl toplam 1,9 milyar dolarlık ihracat yapan Türk doğal taş sektörü, bu ihracatın yüzde 13’ünü ABD’ye gerçekleştirdi. Türk doğal taş sektörü, işlenmiş doğal taş ihracatını artırmak için markalaşma çalışmalarına ağırlık veriyor. Bu kapsamda İMİB’in önderliğinde her yıl Milano Tasarım Haftası’nda ünlü tasarımcılarla yer alan Türk mermerleri, dünyanın önemli fuarlarında da temsil ediliyor.
ABD’ye ihracatta İtalyanları solladık
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, Türk doğal sektörüyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türk doğal taş sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke sıralamasında ABD, Çin’in ardından ikinci sırada geliyor. Ancak sektörümüz için ABD, Çin kadar önemli bir pazar. Çünkü ABD, en fazla işlenmiş doğal taş ihracatı yaptığımız ülke. Eskiden ABD’ye olan ihracatımız çok daha yüksekti; ancak 2008 yılında ekonomik krizle birlikte ABD’de taşlar yerinden oynadı. Küçülen pazar karşısında ABD’ye olan ihracatımız 400 milyon dolarlardan neredeyse yarı yarıya düştü ve 200 milyon dolarlar seviyesine geldi. Ancak ABD’ye olan ihracatımızda son yıllarda bir artış eğilimi var. Geçtiğimiz yıl ABD’ye 252 milyon dolar doğal taş ihracatı yaptık. Bu yılın ilk çeyreğinde de ABD’ye ihracatımız yüzde 15 artış gösterdi. Şu anda ABD’ye en çok Brezilya doğal taş satıyor. Mermer özelinde baktığımızda ise Türkiye hala ilk sırada yer alıyor. Burada altını çizmek istediğim konu, tasarım denince akla ilk gelen ülke olan İtalya’yı geçmiş olmamız. Bu, Türk doğal taş sektörü adına önemli bir başarı. ABD pazarında daha fazla büyümemiz ve daha katma değerli ürünler satmamız gerekiyor.
Sektörümüzdeki Çin egemenliğinin kırılması için de bu önemli. Bunun için tasarıma daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor; çünkü ABD doğal taşı işlenmiş bir şekilde tercih ediyor. Ne kadar çok çeşit, desen ve renk sunarsak pazardaki şansınız o kadar yükselir. Firmalarımızın bu noktada birbirleriyle yarışmayı bırakıp, fiyat rekabetinden uzak durup, diğer ülkelerle yarışmaya başlaması ve tasarım ve inovasyonla farklılaşan ürünlerle ABD pazarından daha fazla pay alabilmek için gerekli alt yapı çalışmalarına yatırım yapmaları gerekiyor. İMİB olarak inanıyoruz ki Türk mermeri markasını hafızalara kazırsak sektörümüz çok daha iyi fiyatlarla ürünlerini satacak ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayacak”.
Coverings Fuarı hakkında da açıklamalar yapan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, şunları söyledi:
"Dünyanın en büyük doğal taş ithalatçısı Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen ve 20 yılı aşkın süredir dünya doğal taş sektörünün en büyük buluşmalarından biri olan Coverings - The Ultimate Tile + Stone Experience Fuarı, sektörümüz açısından son derece önemli. Bu fuarda yer almak, diğer ülkelerdeki rakipleri izlemek, sektördeki son gelişmeleri takip etmek için de büyük önem taşıyor. Bu yıl da sektörümüz için fuar oldukça iyi geçti. İMİB’in milli katılım organizasyonuyla fuarda yer alan 17 Türk firması, önemli iş anlaşmalarına imza attı. 2013 yılında sektörümüzün için hedeflediğimiz yüzde 10 ihracat artışında fuarda yapılan bu iş birlikleri önemli bir rol oynayacak".