İstanbul’un mevcut yerleşim alanları ile Karadeniz kıyısı arasında kalan kesiminde, önemli orman alanları, su havzaları, kumullar, barajlar, bentler, tabiat parkları, rekreasyon alanları ile çok sayıda endemik (başka yerde yaşamayan) bitki ve hayvan türlerinden oluşan farklı ekosistemlerin bir arada bulunduğu bütüncül ekolojik alan bulunuyor.
İstanbul’un kuzeyinin ormanlar ile kaplı olması, özellikle ormanların havadaki zehirli karbon gazını tutması ve havadaki zararlı tozları filtreleyerek temiz hava üretmesi bakımından kent ve insanlar için benzeri olmayan bir yarar sağlıyor. İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar, aynı zamanda İstanbul’un içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılar nitelikte, Avrupa yakasındaki Istranca, Terkos, Büyükçekmece, Alibeyköy ve Sazlıdere ile Anadolu yakasındaki Ömerli, Elmalı ve Darlık havzaları ormanlarla birlikte ele alındıklarında, İstanbul’un sürdürülebilir gelişimi açısından vazgeçilmez öneme sahip olduğu görülüyor.
3. Boğaz Köprüsü güzergahının 5 km’lik etki kuşağında etkilenebilecek doğal alanlar
3. Köprünün yapılması halinde karşımıza çıkması öngörülen ancak geri dönüşü çok zor olan sorunlar ise;
• Boğaz’da yapılması düşünülen 3. Köprü Projesi ve bağlantı yolları kısa süre sonra kendi trafiğini yaratarak egzoz salınımlarını arttıracak ve yeni yol ve bina yapılaşmalarını tetikleyerek doğal alan tahribatına yol açarak İstanbul üzerindeki ısı adası etkisinin katlanarak arttıracak
• Çok büyük bir kısmı su toplama havzalarında kalan 3. boğaz köprüsü bağlantı yolları İstanbul’un önemli içme suyu rezervleri olan havzaları, yoğun yapılaşma baskısı altında bırakacak.
• 3. boğaz köprüsü güzergahına bağlanacak ana ve ikincil yollar, kuzey ormanları ve çevresindeki yaban hayatı olumsuz etkileyecek.
• Kesilen ağaçlar ile orman alanlarının havadaki zehirli karbon çekimi azalacak, baskı altına girecek ormanlar etkinliklerini düşürecek.
• Köprü ve bağlantı güzergahları için düşünülen 150 metrelik kamulaştırma işlemi sonucunda hattın geçeceği ve doğrudan/koşulsuz etkilenecek olan bölgede ise 680 hektar doğal sit alanı, 931 hektar tarım alanı ve 2,5 milyondan fazla ağaç barındıran 1453 hektarlık orman alanı tamamen yok olacak.
• Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT), 3. Köprü Projesi’ne ilişkin “doğuracağı etkiler düşünüldüğünde güzergahı boyunca çevresel etkilerin ciddi bir şekilde etüt edilmesi gerekmektedir.” şeklindeki değerlendirmesi de projenin ciddi bir çevresel etki analizi eksikliği olduğunu gösteriyor.