Türkiye’nin En Büyük Sanayi Bölgesinde Kanalizasyon Yok



Kocaeli’nin Gebze ilçesinin Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde kanalizasyon sisteminin olmadığı; atıksu arıtmasının da bölgedeki tesislerden sadece 16’sında bulunduğu bildirildi. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, Dilovası’ndaki kirliliğin araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na, “Dilovası ve Çevre Sorunları” başlıklı bir çalışma sundu.

Çalışmaya göre, İstanbul’dan sonra imalat sanayii üretimine yüzde 13’lük üretim katkısıyla ikinci büyük sanayi metropolü Kocaeli’nde ilk 100 büyük sanayi kuruluşundan 18’i bulunuyor. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’ne bağlı 167 firmada, proses, hammadde, ürün ve kirlilik kaynakları kapsamında inceleme yapıldı. Buna göre, 34 tesisin kirletme potansiyeli yüksek, 113 tesisin ısınma kaynaklı kirliliği var; 18 tesis ise faaliyette değil. Hava kirliliğine, boya ve tiner üretim, depolama, demir-çelik üretim, kömür tevzi ve dağıtım tesisleri sebep oluyor.

Bu tesislerden bazıları, organik madde emisyonlarını, herhangi bir arıtma olmadan atmosfere veriyor. Ayrıca, organize sanayi bölgesi ve limanların bulunduğu bölge içindeki yolların bozuk ve asfaltsız olması da partikül madde kirliliğine yol açıyor. İzmit Körfezi’ni en fazla kirleten kaynak olan Dil Deresi, Gebze Çöplüğü’nün sızıntı sularını, bölgedeki evsel ve endüstriyel atıksuları alarak, Marmara Denizi’ne ulaşıyor. Dil Deresi, Marmara Denizi’nin en önemli kirletici kaynaklarından birini oluşturuyor.

Gebze’nin Dilovası beldesindeki sanayi atıklarının, çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, Dilovası’nın havası, suyu ve toprağının kirlendiğini belirterek, “Hiçbir şey halının altına süpürülmesin.” dedi. Görev dağılımının ardından komisyonun ilk toplantısının açılışında konuşan Ayar, bu ayın sonunda Dilovası’na gideceklerini ve 3 gün süreyle bölgede incelemelerde bulunacaklarını söyledi. Dilovası’nın, toprağı, suyu ve havasının kirlendiğini ifade eden Ayar, kirlenmenin, sanayi ve konutlardan kaynaklandığına dikkati çekti. Eyüp Ayar, Dilovası’ndaki çarpık kentleşmeye de işaret ederek, Dilovası’nın sorunlar yumağı haline geldiğini belirtti.

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce Dilovası’nda 50 kilometrelik su ve kanalizasyon şebekesi yapılacağı öğrenildi. Gebze merkezinin su ve kanalizasyon ihalelerini tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, 2007’ye kadar doğalgazı Dilovası'na ulaştırmayı hedefliyor. Dilovası'nda halka açık sahil yok, tüm sahil 8 liman tarafından kapatılmış durumda. 2005’te 12 bin 500 geminin yanaştığı limanda 12,5 milyon ton yükleme, 32,5 milyon ton boşaltma yapıldı.