Yerli de Yabancı da Beyoğlu'na Çıkıyor!



İstanbul'un en kozmopolit semti Beyoğlu'nun her sokağında bir sürpriz var. Böyle olunca da tarihi binalar kapış kapış gidiyor. Güvenlik sorununu ise Beyoğlu halkı adeta imece usulü çözüyor.

Beyoğlu, oryantalistlerin gözünde otantik, Cumhuriyet jenerasyonunun gözünde Avrupai, bugünün gençliğinin gözünde hızlı, yaşlıların gözünde ise nostaljik bir semt...' Ekşi Sözlük'te yer alan bu ifade belki de Beyoğlu'nu en iyi tanımlayan cümle. İstanbul'un en kozmopolit semti Beyoğlu, gecesi ve gündüzü başka başka akıyor. Bu nedenle 45 mahalle ve 225 bin yerleşik nüfusu bulunan Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'nde günün her saatinde bir insan seline kapılabilirsiniz.

Bir dönem ütüsüz pantolonlu 'çıkılamayan' Beyoğlu'nda şimdi belki de ütülü pantolonluya rastlamak zor. Yaşamın neredeyse 24 saat sürdüğü gece ve gündüz nüfusu 1-2 milyonu bulan Beyoğlu'nu farklı kılanlardan biri de belki görkemli binaları. İstiklal boyunca sıralanan tarihi binaların yanı sıra daracık sokaklarda bekleyen sürprizler, gayrimenkul yatırımcılarını cezbetmiş durumda. Böyle olunca da Beyoğlu'nda milyon dolarlık binaların alınıp satılmasını kimse yadırgamıyor.

Beyoğlu'nda konut amaçlı kullanılan binalar daha çok Galata Bölgesi'nde yer alıyor. Burada masraflı bir evin kiralık fiyatı bin YTL düzeyinde. Satılıklarda ise 150 bin dolardan aşağıya bir rakam pek telafuz edilmiyor. Aslında tek tük de olsa İstiklal Caddesi'nde de konutlar var. Bunlardan biri Ragıp Paşa Apartmanı. Yol boyunca devam eden dükkanlarda kiralıklar 6 bin YTL'den başlıyor. Satılıklar ise 400-500 bin dolarlı buluyor.

Kendi mahalleni koru
Beyoğlu'nun sakinleri de kozmopolit. Diplomatlar, sanatçılar ve bazı bölgelerde alternatif yaşamı tercih edenler yoğunlukta. Herkes kendine göre bir düzen sağlamış. Tinerci çocuklar ve kapkaç terörü bölgede fazla olsa da, bu Beyoğlu düşkünleri etkilemiş değil. Beyoğlu'nda özel sokaklar da var. Örneğin diplomatların sokağı olarak bilinen ve Fransız Konsolosluğu'na yakın Nuri Ziya Sokak. Sokağın girişinde güvenlik kamerası ve güvenlik kulübeleri özel bir yer olduğunun işaretini veriyor zaten.

Cihangir, Galata taraflarına doğru ise eski binalar kapanın elinde kalıyor. Beyoğlu AŞ'nin Galata'daki meşhur Doğan Apartmanı'nın yanındaki dört beş binayı aldığı söyleniyor. Alman Hastanesi yakınlarındaki 110 yıllık tarihi Rizzo Apartmanı da bunlardan biri. Rizzo Apartmanı'nın bahçe katınının geçenlerde 1 milyon dolara satıldığı konuşuluyor.

Bu arada Aynalı Çeşme son dönemin popüler sokakları arasında gösteriliyor. Beyoğlu'na olan ilgi Tarlabaşı'na kadar inmiş durumda. Emlakçılara göre bir dönemin Pera'sı Beyoğlu en parlak günlerini yaşıyor.

Gizemli otel Pera Palas
İstanbul doğumlu Levanten mimar Alexandre Vallaury'in 1893'te tamamladığı Pera Palas oteli, uzun yıllar boyunca İstanbul'un en ünlü ve en lüks oteli oldu. Cumhuriyet dönemi balolarına ev sahipliği yapan Pera Palas, bir çok ünlü ismi ağırladı. Atatürk, Ernest Hemingway, Agatha Christie, VIII.Edward, Kral Zogo, Maria Callas, Jacqueline Kennedy'in yanı sıra Mata Hari, Cicero gibi bir çok gizli ajanı da ağırladığı konuşulur.