Enerji uzmanı Vaillant, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Güneş Evi’nin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Vaillant, binanın çatısına yerleştirdiği 24 adet 162 Wh kapasiteli güneş pilleri ile saatte 3,88 kw elektrik üretecek. Bu elektrik 100 wattlık bir ampulün 38 saate kadar yanmasını sağlayabiliyor; evde aynı anda kullanılacak çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi televizyon ve aydınlatma ihtiyaçlarına cevap verebiliyor. Böylece Vaillant, ilk kez, halka açık bir Güneş Evi’nin elektriğini sağlıyor. Türkiye’de güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla daha önce yapılan binalar, üniversitelerde deneysel ve bilimsel araştırma amaçlıydı.
Diyarbakır Güneş Evi Projesi; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD)’ın ortaklığında, Avrupa Birliği tarafından mali bakımdan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP) tarafından teknik olarak destekleniyor.
Proje, Kayapınar Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası, Diyarbakır Makine Mühendisleri Odası, Tabiat Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği ve Çevre Gönüllüleri derneğinin ortak iştirakleri ile yürütülüyor.
Toplam maliyeti 91 bin 600 Euro olan projenin 78 bin 700 Euro’su Avrupa Birliği’ne katılım öncesi Mali Yardım Programı çerçevesinde yer alan "Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi" kapsamında destekleniyor. Geriye kalan maliyet ise yerel sponsorlar tarafından karşılanıyor. Vaillant tarafından karşılanan güneş pillerinin yaklaşık bedeli ise 15 bin Euro.