Diyalog Müzesi’nin 1865 Parçası Türkiye’den



2007’de görevden ayrılmaya hazırlanan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, dün açtığı medeniyetlerin tarihi gelişimini konu alan müzeyle Paris’e damgasını vurdu. Müzede Asya, Afrika, Okyanusya ve Amerika kıtasından 3500 adedi daimi olarak sergilenecek 300 binden fazla eser bulunuyor.

Chirac, Seine Nehri kıyısında 400 bin m2 alan içinde yer alan dünyanın en görkemli sanat ve medeniyet müzesini, "Kültürlerin diyalogta bulunduğu mekan" sloganıyla açtı. Müzenin Ortadoğu eserleri ve kültür varlıkları koleksiyonu sorumlusu Hana Chidiac açılıştan hemen sonra Hürriyet’e yaptığı açıklamada Türkiye’den 18, 19 ve 20’nci yüzyıla ait etnolojik değerde 1865 parçanın bulunduğunu, 650’sinin Osmanlı ve Türk hükümeti tarafından hibe edildiğini söyledi.

Müzede, Türkiye’den takı, gelinlik, halı, düğün giysileri, kaftan gibi tekstil ürünlerinin yanı sıra miğfer ve tüfek gibi savaş aletleri de bulunuyor. Chidiac, yer darlığından parçaların 6 ayda dönüşümlü olarak sergileneceğini söyledi. Chirac ise "Bu müze, hızla ilerleyen ve gelişmekte olan modern yaşam tarafından tehdit edilen, zayıflatılmak istenen, marjinalliğe itilen halkların onurunu iade ediyor" dedi. Chirac, 260 milyon Euro’ya malolan ve adını Branly rıhtımından alan Quai Branly Müzesi ile Paris’e önemli bir miras bırakmış oldu.