Dünyanın dört bir yanındaki vakıf eserlerinin bakım ve onarımının genel müdürlüğe ait olması için hazırlıklara başlandı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği yolunda çıkarılması gereken yasalar arasında bulunan yeni Vakıflar Yasası’nda ‘tarihi’ bir değişikliğe de imza atmaya hazırlanıyor. Yabancı vakıfların mal edinmeleri için verilen 6 aylık sürenin 18 aya çıkarılmasını öngören Vakıflar Yasası’na bir madde eklenerek, yurtdışındaki tarihi eserlerin bakım ve onarımının genel müdürlük tarafından yürütülmesinin yolu açılacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu yönde bir değişiklik için Dışişleri Bakanlığı’ndan görüş istedi. Bakanlık, Vakıflar’ın bu talebine henüz cevap vermedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ‘envanter’ çalışması yapmak için çalışmalarını hızlandırdı.
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, yurtdışındaki eserlerin tamamının devlete değil vakıflara ait olduğunu söyledi. Beyazıt, son olarak Elazığ Harput’tan çalınan değeri 5 milyon dolar değerindeki çinilerin ele geçirildiğini ve bunlara sigorta yaptırıldığını anlattı. Beyazıt, yurtdışında en fazla Balkanlarda Osmanlı eserlerinin bulunduğunu hatırlattı.