Devletin Satın Alma Taahhüdü GES Yatırımlarına Yöneltiyor



Türkiye’de ve dünyadaki güvenilir yatırımlardan bir tanesinin güneş enerjisi santrallerine (GES) yatırım yapmak olduğunu belirten Aken Solar Yönetici Ortağı Berk Eyilik, bunun ana sebebinin devletin 10 yıl boyunca üretilen elektriği 13.3 dolar sentten satın alma taahhüdü olduğnu söyledi. Dünya Gazetesi'nden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, Eyilik, bunun yerli ve yabancı yatırımcıları güneş enerjisi yatırımlarına yöneltiğini söyledi. Lisanslı güneş enerjisi santralleri projelerine 49 yıllık bir lisans süresi verildiğini dile getiren Berk Eyilik, “Bu durumda Türkiye’de güneş enerjisi sektörüne yatırım yaptığınız takdirde paranızı alabileceğiniz ve güvenilir şekilde çalıştırabileceğiniz uygun alanlardan bir tanesi” dedi.

Yatırımın genişliği 100 bin TL den 100 milyon TL’ye kadar

Yenilenebilir enerji kaynakları desteleme mekanizmasından (YEKDEM) yararlanarak üretilen elektriğin dolar bazlı 45 günlük bir vadeyle devlet garantili olduğunu aktaran Eyilik, iki yıl öncesine kadar güneş enerjisi piyasası ülkemizde çok fazla yaygın olmadığını, daha yeni yeni güneş enerjisi regülasyonların oturmuş olduğunu, yerli ve yabancı yatırımcıların yatırım yaptığı ve bankaların finanse ettiği bir sektör haline geldiğini kaydetti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yenilenebilir enerji kaynağı bakımından Türkiye’nin oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduğunu anımsatan Berk Eyilik, Türkiye’de 4 bin megawatt (MW) lisansız ön izni çıkmış projeler ve TEİAŞ’ın açıklanmış olduğu yaklaşık 600 MW’lık lisanslı projelerin dağıtılmış olduğunu açıkladı. Yabancı yatırımcıların dünyanın değişik yerlerinde yatırım yapabilecek kanallar aradığını işaret eden Eyilik, Türkiye’de YEKDEM’in olmasından ötürü, yabancı yatırımcıların yatırım yaptığı bir alan olduğunu söyledi. Pazar payının büyük olduğunu ve bu pazarda yabancı ortaklarıyla beraber etkin bir yer almak istediklerini açıklayan Eylik, GES projelerinde 100 bin TL den, 100 milyon TL’ye kadar yatırımın genişliği olduğunu aktardı. Türk ve yabancı bankaların sektörü finans etmekte sıcak baktıklarını ileten Eyilik, konuşmasına şöyle devam etti: “Avrupa Kalkınma Bankasının bu yönde fonlaması bulunuyor. Yenilenebilir enerji olması, istihdam sağlıyor olması ve gelirlerin istikrarlı olması nedeniyle bankalar destekliyor. Bunun haricinde bazı KOBİ’ler ve Kalkınma Ajansları yüzde 50’ye kadar hibe veriyor. En küçük bir KOBİ bile 75 bin TL’sini kredi alıp 25 binini öz kaynak olarak bir güneş santrali kurulumuna sahip olabiliyor.”

“4 ayda anahtar teslim GES santrali kuruyoruz”

Ar-Ge faaliyetlerinden de söz eden Berk Eyilik, projelerde Ar-Ge faaliyeti yaparak yeni teknolojileri yeni sahalar da uygulamak alanında faaliyetlerinin sürdüğünü bilgisini verdi. Yabancı ortaklarının bilgi birikimini ülkemizde uyguladıklarını vurgulayan Eyilik, “Yaklaşık 4 ay gibi bir sürede anahtar teslim GES santralli kuruyoruz. Çevreye hiçbir zararı yok. İnşaat aşamasında istihdam yaratıyor” dedi. İtalyan ortağı Enerji Nuove firması ile 2013 yılında ortak kurmuş oldukları Aken Solar firması ile piyasada Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurulumunu yaptıklarını aktaran Berk Eyilik, bu kurulumları yaparken İtalyan ortaklarıyla beraber, yabancı mühendislerle ve teknik süper vizörler kurulumunu gerçekleştirdiklerini iletti. Şuan ülkemizde büyük çapta GES kurulumlarını yaptıklarını vurgulayan Eyilik, “Biz proje tasarımından başlıyoruz, onayları, uygulaması ve devreye alınmasına kadar bütün süreçte çalışma yapıyoruz” dedi.

17 bin kişinin elektriğini üretiyor

Aken Solar ve yabancı ortakları olarak bine yakın projede yer aldıklarını bilgisini veren Aken Solar Yönetici Ortağı Berk Eylik, bunların çoğu İtalyan ortaklarıyla birlikte yer aldığı referanslar olduğunu söyledi. Türkiye’de toplamda 17 bin kişilik bir bölgenin elektriğini sağlayan projelerinin bulunduğunu aktaran Berk Eyilik, sözlerine şöyle devam etti: "Yeni yatırımlar için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu an faaliyete alınmış olan 13.2 MWlık santralleri bir yıl içerisinde yaklaşık 30 MW’ta çıkarmayı planlıyoruz."