Devlete Ait Madende Skandal: Yaşama Kilit



DHA'nın haberine göre, toplam bin 800 madencinin 3 vardiya halinde çalıştığı maden ocağında üretimi artırmaya yönelik tedbirler kapsamında, işçilerin ocaktan erken çıkmasını önlemek için 2011’de kilit uygulaması başlattı. Madenci ocağa girdikten sonra asansör çıkış kapılarının üzerlerine kilitlenmesi tepkilere yol açtı. Madenciler, ocaktan çıkmama eylemleri yaparak uygulamaya tepki gösterdi.

GMİS’in, maden işçileriyle yaptığı eylem ve açıklamalara rağmen maden ocağında kilit uygulaması sürüyor. GMİS, uygulamanın kaldırılması için TTK ile yaptığı görüşmelerden de sonuç alamayınca, geçtiğimiz 9 Temmuz’da Zonguldak 3’üncü İş Mahkemesi’ne başvurdu. Dava dilekçesinde, 19 Eylül 2013’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan, ‘Maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği’ yönetmeliğinin, ‘Acil çıkış kapıları kilitli olmaz.

Acil çıkış yolları ve kapıları ile buralara açılan yol ve kapılarda çıkışı zorlaştıracak hiçbir engel bulundurulmaz’ başlıklı 13’üncü maddesinin uygulama ile ihlal edildiği belirtildi.

Mahkemenin, söz konusu şikâyetle ilgili TTK’nın savunmasını beklediği öğrenildi. GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, kilit uygulamasının kuruma bağlı 5 müesseseden sadece Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde yapıldığını söyledi.

Tutkun, kilit uygulamasıyla maden ocağının cezaevine dönüştürüldüğünü savundu. Tutkun, “İnşallah bu kapı kilitleme olayı yüzünden bir arkadaşımızın canı yanmaz. Bunun vebali kurum yetkililerinindir. Biz, 21’inci yüzyılda kapı kilitleyerek üretimin artmayacağını, maden işçisinin moral motivasyonunun önemli olduğunu, bu uygulamanın köle düzeni olduğunu defalarca söyledik.” diye konuştu.