Devlet Göç Krizini Yönetemedi

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) 'Türkiye'de ve Dünyada Yerinden Edilme' konulu sempozyumunda konuşan İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, devletin iç göç olgusu nedeniyle oluşan krizi yönetemediğini söyledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Mehdi Perinçek, köy korucularının zorunlu göçü tetiklediğini, geriye dönüşleri de engellediğini belirtti.

Sempozyum dün Taksim'deki Point Otel'de başladı. Otel önünde sabah bir araya gelen ve kendilerini 'Gaspıralı Çalışma Grubu' olarak adlandıran bazı kişiler, ellerinde Türk bayraklarıyla sempozyumu protesto etti. Otele girmek isteyen gruba polis izin vermedi.

Altı yılda 57 milyon YTL harcandı
Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, konuşmasında, zorunluk göç olgusu karşısında devletin krizi yönetemediğini belirterek şöyle dedi: "Göçü hem bu insanların hem de toplumun yararına yönlendirmek mümkün olabilirdi. Bu bir kriz durumuydu. Fakat devlet ve toplum olarak bu krizi yönetemedik."

Yerinden olmuş kişilerle ilgili 1994'te başlatılan 'Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Programı'nın halen 14 ilde bu programın uygulandığını söyleyen Şarbak, program kapsamında, 2000-2006 yılları arasında yaklaşık 57 milyon YTL harcandığını ve 145 bin 358 kişinin köye dönüşüne destek verildiğini belirtti.

'Türkiye'de Köy ve Kentlerden Mağduriyet Hikâyeleri: Yoksulluk, Güvensizlik Ortamı ve Sosyal Dışlanma' başlıklı günün son oturumunda konuşan Mehdi Perinçek, koruculuğun zorunlu göçü tetikleyen faktörün başında geldiğini belirterek halen 57 bin korucunun bulunduğunu söyledi. Korucuların baskı, tehdit, tecavüz ve cinayetler yolu ile göçü derinleştirdiğini ifade eden Perinçek, şunları söyledi: "İradi, tepkisel, yerel hasma üstünlük ve ekonomik nedenlerle korucu olanlar hem göç ettirme hem de köye geri dönüş aşamasında göç kitlesi için bir tehdit unsuru olmuştur."