Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devlet arazilerinin işgalden kurtarılacağını söyledi, işgalcilere de TOKİ'nin konutlarını adres gösterdi. Başbakan'ın sözleri yıllardır devlet arazileri üzerinde oturanları kızdırdı. 14 mahallesinden 7'si devlet arazisi üzerinde yükselen Ümraniye'deki işgalciler, 22 Temmuz öncesi vadedilen tapular dağıtılmazsa yerel seçimde AK Parti'ye oy vermeyeceklerini söyledi.
Ümraniye'nin 60 bin nüfuslu İnkilap mahallesinin 3'te 2'sinde tapu yok. Tapulu olan bölüm ise mahalle sınırları içinde dağınık halde. Örneğin; inşaatın sürdüğü bir arsa tapuluyken, karşısındaki ev 20 yıldır tapusuz... Mahalle muhtarı Fuat Korkmaz, "Buralar 20 yılda aldı başını gitti, başlı başına kent oldu. Üstelik 3'te 2'sinde tapu yok" diyerek bölgedeki durumu ortaya koyuyor. İnkilap mahallesi 80'li yıllardan bu yana kentin en önemli işgal alanı. Bölge sakinleri, yıllardır "af çıkacak" umuduyla kat çıkıp tapu bekliyor:
- Tapumuzu istiyoruz. Biz vatandaş değil miyiz? 'İşgalci' diyorlar. İstanbul'un bir sürü yeri aynı durumda.
22 Temmuz seçimleri öncesi de aynı umutla sandık başına giden bölge halkı, kendilerine bir söz verildiğini, bu sözün tutulmasını beklediklerini söylüyor. Ancak, Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta İstanbul'da tapu isteyen bir gecekondu sakinine verdiği, "Millet kolundan bileziğini satıp ev alıyor, sen devlet arazisine ev yapıp sonra da polise kiremit atıyorsun. Öğle yağma yok" cevabı mahalle halkını kızdırdı.
Mahale sakinleri "işgalci" olduklarını kabul ediyor:
- Başbakan vermeyip de ne yapacak? Söz verdiler.
- İşgalciyiz. Ama o zaman bırakmasalardı yapmasaydık. 30 yıldır buradayız. Yaptırmasalardı.
Ancak, işgale göz yuman ve karşılığında 30 yıldır oy alanların da kendileri kadar suçlu olduğunu düşünüyorlar:
- 30 senedir burada oturuyorum. Oy zamanı "tapu" diyor, sonra unutuyorlar.
Nüfusu 100 bine yaklaşan Kazım Karabekir mahalesinde de Başbakan'ın sözlerine tepki var. Kazım Karabekir mahallesi muhtarı İbrahim Demirel, "Başbakan bizi kırdı. Biz bunu haketmiyoruz" diyor. Her seçim öncesi kat çıkmayı kar sayanlar, çıktıkları katlara göz yumanlardan bu kez tapu istiyor:
- Ümraniye Belediyesi 60 bin oy almıştı. Tapu yoksa yerel seçimde oy yok.
İstanbul'un en kalabalık ikinci ilçesi Ümraniye'nin 14 mahallesinden 7'sinde işgal var. Orman vasfını yitirmiş 2B, milli emlakın arsaları ve vakıf arazilerinde artık 5-6 katlı tapusuz, imarsız binalar yükseliyor.
Kentsel dönüşümle sorunun çözülmesi ise pek de kolay görünmüyor...