Bir arkeoloji meraklısı, Fethiye'de yürüyüş yaparken 'yakın' çağ yazılarının arasında yontma taş mağara resimleri buldu!
Fethiye'deki Tlos Antik Kenti kazıları sırasında, dış duvarında yontma taş çağına ait kaya resimleri olan mağara bulundu. Mağara, arkeoloji meraklısı Orhan Çelen'in dikkati sayesinde fark edildi. Çelen, Fethiye'nin Arsa Köyü'nde gezerken bir kısmı 'çok yakın çağlardan' duvar yazılarıyla iç içe geçmiş resimleri görüp Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi'nin sürdürdüğü kazı çalışmalarının başkanı Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık'a başvurdu.
Mağara 'Likya'da bir ilk
Prof. Dr. Işık, buluntuların önemini şöyle anlattı: "Mağaranın dış duvarında, Antik Likya bölgesinde bugüne kadar ortaya çıkarılan ilk kaya resimleri var. Bunların paleolitik (yontma taş çağı) döneme ait. Anadolu, üst paleolitik dönemden çok sayıda mağara resimleri barındırıyor. Ancak mağara resimlerine Likya bölgesinde hiç rastlanmadı. Bu mağara, Likya'nın diptarihi (tarih öncesi-prehistorya) açısından olağanüstü önem taşıyor."
Bizans dönemi de var
Işık, mağaranın Bizans döneminde de kullanıldığını belirtti: "Burada üç mağara var, Bizans dönemine kadar kullanılmışlar. Ama kaya resimleri kesinlikle paleolitik (yontma taş çağı) döneme ait. Ayrıca kalkolitik ve tunç çağı seramik malzemeler de bulduk. Tekil buluntular olsa da Likya'da hiçbir zaman 2, 3, 4 ve 5 bininci yılları tam olarak yakalayamadık. Şimdi tarih öncesi bir mağaramız var. İnanıyorum ki kesin olarak tekil bir mağara değil. Buradaki mağaralarda bağlantılı yeni verilere ulaşılacak."
Çelen'in adı verilecek
Motiflere, Anadolu'daki diğer tarih öncesi mağaralardan aşina olduklarını belirten Işık, "Mağara ve çevresinin koruma alanı ilan edilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuracağız. Daha sonra bilimsel yöntemlerle temizleyeceğiz. Mağaranın dış duvarı camdan bir koruma tabakasıyla kapatılabilir. Mağara, bulucusu Orhan Çelen'in ismiyle literatüre girecek" dedi.