Dev Bir Seraya Dönüşün Hikâyesi

Isı iki derece artarsaKüresel ısınma nedeniyle sıcaklığın iki derece artması, ‘buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi, (Hollanda ve Endonezya sular altında kalacak, birçok ülke de toprak kaybedecek), kuraklaşma, su sıkıntısının artışı (1 milyar insanın su sıkıntısı çekecek olması), dünyadaki biyo çeşitliliğin yüzde 40 azalması’ demek...

İklim değişikliği: Sanayileşme ve bunun sonucu olarak yakılan çok miktarda petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar iklim değişikliğinin temel nedeni. Ormanların yok olması bu süreci hızlandırdı. Kömür ve petrol yakılmasının sonucu olarak atmosfere her yıl milyarlarca metreküp karbondioksit, azot oksit ve metan gazı salındı. Ağaçlar azaldığı için karbondioksidin geri dönüşümü sağlanamadı. Ayrıca buzdolaplarında ve klimalarda kullanılan hidroflorokarbon gazları da iklim değişikliğinin en büyük sebeplerinden.

Sera gazı etkisi: Doğal sera gazları (su buharı (H2O), CO2, CH4, N2O ve ozon (O3)) ile endüstriyel üretim sonucunda ortaya çıkan florlu bileşikler, atmosferdeki sera etkisini düzenleyen temel maddeler.  Dünyanın sıcaklığı sanayi devriminden bu yana 0.45 derece arttı. Bunun esas nedeni fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan CO2 ve diğer sera gazları. Artan nüfus ve büyüyen ekonominin enerji gereksinimleri de artıyor. Bu gereksinimin karşılanması ise fosil yakıt tüketiminin artmasına ve atmosferdeki CO2 miktarının büyük ölçüde çoğalmasına neden oluyor. 

Küresel ısınma: Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşuyor. Atmosferdeki gazlar yeryüzündeki ısının bir kısmını tutup yeryüzünün ısı kaybına engel oluyor. Bu şekilde oluşan, atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine sera etkisi deniliyor. Dünya atmosferi cam seralara benzer bir özellik gösteriyor. Metan, ozon ve kloroflorokarbon (CFC) gibi ısı tutma özelliği olan bu gazların miktarındaki artış, atmosferin ısısının yükselmesine sebep oluyor. Bu da küresel ısınma anlamına geliyor. Bu durum, buzulların erimesi ve okyanusların yükselmesi gibi ciddi sonuçlar doğuracak iklim değişimlerine yol açıyor.

Buzulların erimesi: Küresel ısınmanın sebep olduğu en önemli doğal değişikliklerden biri de buzulların erimesi. WWF (Doğal Hayatı Koruma Derneği) raporuna göre 2050’de 2 derece artacak olan ortalama sıcaklık denizleri 15 santimetre yükseltecek. WWF çevreci vakfın İsviçre şubesinin iklim ve enerji sorumlusu Ulrike Saul’un açıkladığı rapora göre bu kıyı kentlerinin çoğunun yok olması anlamına geliyor.