Depremin Sesi Dinlenecek



Türkiye’nin, İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Namık Çağatay’ın ekibinin çabaları sonucu dahil olduğu Avrupa Birliği’nin (AB) “Avrupa Deniz Tabanı Gözlem İstasyonu Ağı” (ESONET) projesi kapsamında Gebze’nin beş kilometre güneyinde Marmara Denizi’nin tabanına pilot gözlem istasyonu kuruldu. Fransız Le Suroit gemisinin, 4 Kasım-14 Aralık 2009 tarihleri arasında yaptığı çalışmaların sonucunda kurulan pilot istasyonun yanı sıra Küçükçekmece’nin 12 kilometre güneyine ve Marmara Adası’nın 15-20 kilometre kuzeyine gözlem istasyonu kurulması hedefleniyor. Birtakım parametreleri inceleyerek depremi önceden tahmin etmeye yönelik çalışmalara imza atacak olan istasyonları kurabilmek için merkezi yönetim ile projenin yürütücüsü İTÜ’lü akademisyenler arasında görüşmeler sürüyor.

Güneydoğu Asya’daki büyük deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketinden sonra özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin afetlere hazırlıksız yakalanmaması için deniz tabanına gözlem istasyonları ağı kurulması amacıyla harekete geçen AB, 7. Çerçeve Programı’nda bu projeyi oluşturdu. Fransız Le Atalante gemisi ve insanlı denizaltı Nautile’nin 2008 yılında fay boyunca tespit ettiği gaz ve su çıkışları, depremin gerçekleştiği derinliklerden gelmesi nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu akışkanlardaki ani değişikliklerin “depremin ayak sesleri” olabileceği düşünülüyor. Bu bulgular üzerine geçen yıl Marmara Denizi’ne tekrar gelen Le Suroit ve Urania bir ay boyunca fay hattında çalışma yaptı. İzmit Körfezi’nde 1999’daki depremde oluşan kırığın Marmara’ya dayandığı yere pilot gözlem istasyonu kuruldu.

Destek bekleniyor

Kurulması planlanan 6 gözlem istasyonundan ikisi için de yer belirlendi. İstasyonların kurulumuna AB maddi destek sunacak, ancak hükümetin de katkıda bulunması gerekiyor. Proje için yerel yönetim ve merkezi hükümet ile görüşmeler sürüyor.