Yazılı bir açıklama yapan ve bugüne kadar birçok kurum ve sivil toplum kuruluşunun deprem konusunda uyarılarda ve çözüm önerilerinde bulunduğunu, deprem şuraları toplandığını, sözler verilip kararlar alındığını anımsatan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB); ancak, hala birçok binanın depreme ve dış etkilere karşı dayanıklı olarak inşa edilmesinden çok, fay hatları ve depremler sonrası yapılacak acil kurtarma çalışmaları üzerinde duruluyor eleştirisi yaptı. "Depreme hazırlığın ilk ve asıl hayati adımını oluşturan depreme karşı dayanıklı yapılaşmada Türkiye ne durumda?" sorusunu gündeme getiren THBB; Düzce ve Van depremlerinde hasar gören yapılardan elde edilen sonuçların kullanılan malzemelerin, başta beton olmak üzere standardlarına uygun olarak üretilmediğini gösterdiğini vurguladı.
"Depreme dayanıklı yapıların üretimi ile ilgili çaba sarf edilmeli"
Açıklamada görüşlerine yer verilen ve depreme dayanıklı yapılar için, tüm malzemelerde olduğu gibi hazır betonun da üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi gerektiğini vurgulayan THBB Başkanı Yavuz Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:
Yavuz Işık“Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Depremin nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde olacağını bilemeyiz; ama depreme dayanıklı sağlam yapılar üretebiliriz. Bu nedenle depremin nerede kaç büyüklüğünde olacağı ile ilgili tartışmaların yerine, depreme dayanıklı yapıların üretimi ile ilgili çaba sarf etmeliyiz. Türkiye, kentsel dönüşüm ile depreme karşı güvenli ve sağlıklı yapılaşmada önemli bir adım atıyor. THBB üyelerinin ürettiği, Kalite Güvence Sistemi Belgeli hazır betonlarla inşa edilen yapılarımız ile depreme her geçen gün daha hazır hale geliyoruz. Avrupa standartlarında üretimin sembolü olan KGS belgeli betonlar ile inşa edilen her yapı, depreme ve dış etkilere karşı dayanıklı ve güvenilir oluyor”.
THBB’nin depreme dayanıklı sağlam yapı üretimi için eğitimler başta olmak üzere çok sayıda çalışma yaptığını da vurgulayan Yavuz Işık, 2013 yılında bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına başlanacağını sözlerine ekledi.
Standart dışı beton kullanımı felakete davetiye
THBB, Marmara ve Van depremi ardından bölgelerde yaptığı karot incelemelerinde, yapılarda C8 gibi (santimetrekarede en az 80 kg basınca dayanıklı beton) dayanım sınıfı betonlar kullanıldığını tespit etti. Ancak ‘Afet Bölgeleri’nde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’e göre en düşük beton sınıfının ‘C20’ (santimetrekarede en az 200 kg basınca dayanıklı beton) olması gerekiyor. Depremlerin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm ile yenilenmesi planlanan yapılar arasında kalitesiz beton ile üretilen yapılar da yer alıyor. Kentsel dönüşüm ile 8 milyon konutun yenileneceği ve bunun için de 600 milyar gerekeceği tahmin ediliyor. THBB, yeni yapılarda KGS belgeli beton kullanımının Türkiye yapı stoğunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacağına dikkat çekiyor.