Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) Türkiye’de depreme dayanıklı bina bilincini artırmak amacıyla bu yıl 6’ncı kez düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda final heyecanı başladı. Ön elemeleri geçen 21 takım final için İstanbul’da buluştu. Yarışma finali DASK Yönetim Kurulu Başkanı ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Mete Güler, Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, DASK Koordinatörü Erdal Turgut ve Yarışma Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Üç gün sürecek finalin ilk günü bina maketlerinin sunumları ve puanlamaları geçekleşirken etkinliğin ikinci günü öğrencilere ve konuklara heyecanlı anlar yaşattı. Mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerinden oluşan takımların bina maketleri depremi simüle eden sarsma masasında test edildi.
Açılış konuşmasında Türkiye’nin birçok fay hattının üzerinde bulduğuna dikkat çeken Yarışma Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, “Diğer doğa olayları gibi deprem oluşumlarını önlemenin de bir yolu yok. Ancak depremlerin neden olduğu can ve mal kayıplarının önüne geçmemiz mümkün. Yapılarımızı deprem etkilerine karşı daha sağlam ve güvenli bir şekilde inşa ederek ve insanları bilinçlendirerek mevcut deprem riskini azaltabiliriz. İnşaat mühendisleri ve mimarlarımızın depreme dayanıklı tasarım konusundaki bilgi, beceri ve duyarlılığı deprem riskinin azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Teorik bilginin deneyimle birleşmesi için büyük bir fırsat sunan Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmamızı bu nedenle çok önemsiyor ve bu yıl altıncısını gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.
“DASK ile çıtayı daha da yükseltmeyi hedefliyoruz”
DASK’ın teknik işleticisi Türk Reasürans’ın Genel Müdürü Selva Eren, “Türk Reasürans olarak, tüm dünyaya örnek model oluşturan DASK gibi değerli bir kurumun yönetimini üstlendiğimiz ilk andan itibaren çıtayı daha da yükseltmek için çalıştık. Son yıllarda ülkemizde yaşanan depremler vatandaşlarımıza önlem almanın önemini hatırlatırken, biz de teminatların artırılmasından hasar ödeme süreçlerine pek çok konuda başarılı çalışmalara imza attıklarını belirten Eren, DASK’ın hasar ödeme kapasitesini de 25 milyar liradan 46 milyar liraya yükselttiklerine değinerek artan sigortalılık oranı ve değişen ekonomik şartlara göre bu tutarı daha da ilerilere taşımayı hedeflediklerini vurguladı. İlave olarak, Türk Reasürans olarak sektörün beklediği katastrofik risklerin yönetim kalitesine ilişkin bir sorumluluk da hissediyoruz. Bu kapsamda oluşturduğumuz Katastrofik Modelleme Platformu yani CATMOD’u yakın zamanda sektörümüze duyurduk. 2023 yılı yenilemelerinde platformun aktif olarak kullanılmasını ve sektör paydaşlarımıza kullandırmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
DASK’ın alanında kapsamlı çalışmalar yaptığını dile getiren Eren, “Bizler binaları güvence altına almak için çalışmalarımızı sürdürürken, depremlerin neden olabileceği kayıpları önlemek adına binalarda alınacak diğer önlemlerin yaygınlaştırılması için bilinç oluşturmaya da çalışıyoruz. Bilinçlendirme hedefimize destek olan Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na her yıl öğrenciler tarafından yoğun bir ilgi olması bizim için çok kıymetli.” dedi.
“Hep birlikte ülkemizi depreme hazırlamak için çalışıyoruz”
Yarışmanın açılış töreninde konuşan DASK Yönetim Kurulu Başkanı ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Mete Güler, “DASK olarak, Kuruluşumuzun ardından geçen 22 yılda vatandaşlarımızda sigortalılık bilincinin artmasından, yaklaşık 11 milyon konutun Zorunlu Deprem Sigortası ile güvence altında olmasından mutluluk duyuyoruz. Depremden sonra hayata devam etmeyi sağlayan maddi güvencenin yanında deprem öncesinde alınacak yapısal ve yapısal olmayan önlemleri bilmemiz ve bu konuda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmemiz gerekiyor. Yapısal önlemlerin başında gelen güvenli binalar inşa etme bilincini geleceğin mimarları ve inşaat mühendislerine Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması ile vermeyi hedefliyoruz.” dedi.
Yüzde 100 sigortalılık hedefi doğrultusunda hem sigortalıları hem de sektörü teşvik etmek için farklı projeler yürüttüklerini belirten Güler, Sahadaki organize çalışmalarımız ve sigortalılarımızın hasar tazminatlarını en hızlı şekilde almasının diğer konut sahipleri için örnek teşkil ettiğini çok iyi biliyor, operasyonel gücümüzle de sigorta bilincinin ve sigortalılık oranlarının artmasına katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Hep birlikte ülkemizi depreme hazırlamak için çalışıyoruz.” dedi.
Ödüller 31 Mayıs’ta sahibini bulacak
Bu yıl “Teoriden Bilgiye, Bilgiden Tasarıma” konseptiyle düzenlenen yarışmada deprem testinden yıkılmadan geçen maketler, ekonomik puanlama ve estetik puanlama kriterlerine göre de değerlendirilecek. Yarışmada birincilik ödülünü, fayda-maliyet hesabı sonucunda en yüksek toplam yıllık kazanç elde eden takım olmayı başaran projesi kazanacak. Yılın birincisi para ödülünün yanı sıra üniversitelerine laboratuvar teçhizatı temini için 50 bin TL değerinde ödül kazandıracak. İlk üçe giren takımlara da para ödülleri sunulacak. 31 Mayıs tarihinde gerçekleşecek törende ayrıca Türk Reasürans Özel Ödülü, En İyi Mimari Özel Ödülü, En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü, En İyi İletişim Becerisi Özel Ödülü, En İyi Sunum Ödülü ve yarışma katılımcılarının verdiği oylarla belirlenen Yarışma Ruhu Ödülü olmak üzere altı özel ödül de sahiplerini bulacak.