Depremde Orta ve Üzeri Hasar Alan Yapı Denetimli Bina Sayısı 216



Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin tüm boyutlarıyla araştırılması için kurulan Deprem Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, komisyon üyelerine sunum yaptı. Aslan, depremlerden etkilenen 11 ilin yanı sıra gelen talepler doğrultusunda 9 ilde daha hasar tespit çalışmaları yapıldığını belirterek, "Şu ana kadar hasar tespit çalışmaları biten 6 il var. Diğer illerin tamamlanma ortalamaları da yüzde 96. Şanlıurfa ve Adana'yı 4-5 gün içinde tamamen bitirmeyi hedefliyoruz." dedi.

DHA’da yer alan habere göre; natamam yapıların incelemesini yaptıklarını belirten Aslan, "11 ilde, 27 bin natamam yapı var. Bunların 16 bininin incelemesi, öğretim elemanları tarafından tamamlandı. Bunlardan yaklaşık 98 tanesinin hiçbir şekilde inşaatına devam edilemeyeceği belirtildi ve yıkım kararı alındı. '1132 civarı yapının, kesinlikle güçlendirilmesi gerekiyor' denildi." ifadelerini kullandı.

Aslan, 130 binin üzerinde bina için Bina Kimlik Sertifikası alındığını ve sertifikası olan tüm yapılara 5 yılda bir denetim zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin'in depremlerde yapı denetimli kaç binanın yıkıldığı sorusuna Aslan, "Yapı denetimli olup orta ve üzeri yapısal hasar alan yapı sayısı 216." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, İstanbul özelinde ve Türkiye genelindeki afet hazırlıkları ile ilgili düzenleme önerilerini komisyonda açıkladı. Zeybek, düzenlemenin 'imar affı'nın Anayasa ile yasaklanması, İstanbul'da imar revizyonu ve 'İmar Yasası'nda değişiklikler öngördüğünü anlattı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, deprem bölgelerinde gelir kaybına uğrayan belediyelerin bütçelerinin revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Komisyon Başkan Vekili AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu da yapı denetimi uygulamasına ilişkin, "Depremden etkilenen 11 ilde, 2011 yılından bu yana 151 bin 909 bina yapı denetiminden yararlanmış. Bizdeki verilere göre, bu bölgede yıkılan bina sayısı 132. Yapı denetiminin yüzde 99 oranında başarılı olduğunu bu depremde de görmüş olduk." diye konuştu.

'Kentsel dönüşüme doğrudan kaynak ayrılmalı'
Komisyonda sunum yapan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan, 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ile ilgili bilgiler verdi. Kotan, riskli yapı stokunun tespiti noktasında kanun ile belediyelere yükümlülük verildiğini hatırlattı. Kotan, "Kentsel dönüşüm içine giren belediyeler, yatırım bütçesinin yüzde 5'ini ayırmak zorunda ama hiçbir belediye bunu ayırmıyor. Kentsel dönüşümle ilgili gereklilikler yapılmıyorsa, yerel yönetimler elini taşın altına sokmuyor demektir. Kentsel dönüşümün finansman boyutunu çözdüğümüz zaman, dönüşüm yapılmaması gibi bir şey olamaz. 32 milyar TL harcayarak 3 milyon konutun dönüşümünü sağlamışız. Kentsel dönüşümün finansmanını arttıracak argümanlara ihtiyaç var. Bu işe doğrudan bir kaynak ayrılması lazım. Sırf bu işle uğraşacak bir kuruma ihtiyaç var." dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır'ın 'İmar haklarının toplulaştırılması ve transferi için hukuki düzenleme gerekiyor mu?' sorusuna yanıt veren Kotan, "Kanun o yetkiyi veriyor ama bunun nasıl yapılacağının tarifi yok. Belediyelerin işini kolaylaştırmak için bir yönetmelik yazılabilir." ifadelerini kullandı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Coğrafi bilgi çalışmaları tamamlandı
Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Coğrafi Teknolojiler Dairesi Başkanı Emra Sert, depremden etkilenen tüm illerde coğrafi bilgi çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, "Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden ATLAS uygulamasıyla verileri gerekli yerlerle paylaştık. Bölgenin temel harita çalışmalarını gerçekleştirdik. AKSUNGUR insansız hava aracı ile doğrudan yıkık binaların ortaya çıkması sağlandı ve 11 bin binanın ilk 3 günde tespiti yapılarak bölge ekiplerine bilgilerin aktarılması sağlandı. Hasarın fazla olduğu bölgelerde 360 derecelik dron çekimleri kurumların kullanımına açıldı. Bölgelerdeki organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi alanları ile ilgili tespitler Sanayi Bakanlığı ile paylaşıldı. Bölgedeki yıkımın büyüklüğünü ve gücünü paylaştığımız uydu görüntüleriyle de ortaya koyduk." dedi.

İller Bankası AŞ Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Topçu ise yaşanan depremlerin ardından kurum olarak yaptıkları çalışmalara değinerek, "6 Şubat'ta deprem meydana geldiğinde biz aynı akşam 11 ile ulaştık ve yaklaşık 2 bin 300 personelle faaliyetlere başladık. Yaklaşık 40 bin hasar onarımı gerçekleştirdik. 3'üncü günden itibaren, arama kurtarması tamamlanan yerlere su kademeli olarak şebekeye verilmeye başlandı." diye konuştu.