Deprem Ülkesi Türkiye için Yeni Bir Tehlike Daha Kapıda!



İstanbul'da Ocak ayında etkili olan şiddetli yağış ve lodos beraberinde büyük yıkım getirdi. Şubat ayında da yoğun kar yağışı ve fırtına bekleniyor. Tüm bu yaşananlar bir şeylerin değişmeye başladığına işaret olarak yorumlandı. Ancak kötü hava şartlarının niçin böylesine etkili olduğunun cevabı ise Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan’dan geldi.

Avrupa gibi olduk

Yağan, artık fırtınaların, aşırı soğuk havaların, su taşkınlarının, su hortumlarının ve gök gürültülü kar yağışlarının kapımıza dayandığını ifade etti. Yağan, “Kutupsal kökenli hava kültesinin Türkiye’yi etkileyen bileşeni, güney ve güney batılı olduğu için fırtınaya sebep oluyor. Bu kutupsal kökenli hava kütlesi Akdeniz çukuruna kadar indi. Dolayısıyla Avrupa’nın kış şartları artık Türkiye’yi de tesiri altına aldı” dedi.

Cumhuriyet'in haberine göre, yağan imar yasalarının hazırlanırken mutlaka meteoroloji biliminden faydalanılması gerektiğini vurgulayarak, “İmar yasaları buna göre düzenlenmeli. İmar yasalarını gözden geçirmeliyiz. Aksi takdirde meteoroloji dikkate alınmadan yapılan, binalar, viyadükler, köprüler, aşırı soğuktan fırtınalardan etkilenecektir” diye konuştu.

Hazırlıklı olmalıyız

Yüksel Yağan, “Bundan sonra bizi daha değişik alışılagelmişten farklı hava koşulları bekliyor. Dolayısıyla şehirleşmenin ve yapılaşmanın çok olduğu yerlerde meteoroloji biliminin daha etkin olarak kullanılması gerekiyor. Biz nelere hazırlıklı olmalıyız? Örneğin 6-9 Ocak sürecindeki gibi çok soğuk havalara, şu anda Edirne’de yaşanan su taşkınlarına, Antalya’da yaşandığı gibi su hortumlarına, gök gürültülü kar yağışlarına (Kar orajı) ve fırtınalı havalara hazırlıklı olmalıyız” dedi.