Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, 1999 Marmara Depremi sonrasında deprem toplanma alanı ilan edilen ve bölgedeki en büyük yeşil alan olan Ataköy 7-8. kısımdaki Orman Yolu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılında 1/5000 Nazım İmar Planı’nda yaptığı plan tadilatı ile imara açıldı. Daha sonra bölgede külliye yapılması için bir imar projesi hazırlandı. Projeye göre 257 ada, 51. Parsel üzerindeki Orman Yolu’nda bulunan 100 ağaç kesildikten sonra alanda cami ve Kuran kursundan oluşan bir külliye yapılacak.
‘Külliye ve otopark değil botanik parkı olsun’ İmar sonrasında 4 bin 80 metrekarelik Orman Yolu’nun çok az bir kısmı yeşil alan olarak kalacak. Tamamı imara açılacak olan alanın 2 bin 925 metrekaresi yatakhane, 311 metrekaresi ise lojman ve oturma alanı olacak. Projeye göre külliyenin içinde 28 adet yatakhane, bir lojman ve 28 araçlık otopark da yer alacak. Projeye tepkili olan Bakırköy Halk Meclisi üyeleri Orman Yolu’nun botanik park olmasını istiyor.
Mimarlar Odası: Proje planlama ilkelerine aykırı
Cami projesi adı altında bölgede yurt yapıldığını söyleyen Mimarlar Odası İstanbul Büyükken Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ali Hacıalioğlu şöyle dedi: ‘’Bakırköy Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatına göre Orman Yolu’nda cami ve külliye yapılmaktadır. Ancak nazım imar planları ile uygulama planlarını incelediğimizde Orman Yolu’nda sadece cami olduğunu görüyoruz. Yani projede külliye yok, ama inşaat ruhsatında var. Mimari projede cami binanın bir eklentisi gibi duruyor. Bu durum inşaat ruhsatının yapılan plan tadilatına hukuken aykırı olduğunu gösteriyor. Ayrıca iskanı tamamlanmış bir bölgede plan tadilatı yapılacaksa bölge halkına danışılmalı. Ancak kimseye danışılmadı. Bu durum planlama ilke ve esaslarına aykırıdır. Sonuç olarak park, yeşil alan ve toplanma yerleri gibi alanların her ne sebeple olursa olsun imara açılması doğru değildir.’’