Afet konutlarının çürük olduğunu ileri süren rapora karşı bakanlık hiçbir açıklama yapmadı. Mimar ve mühendisler: Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası raporu abartılı.
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'nın, 'afet konutlarının, depremde yıkılacağı'nı ileri sürdüğü raporunu sessizlikle karşıladı. Raporla ilgili olarak Bakanlık'tan hiçbir açıklama gelmezken, kalıcı konutların yapımınnı gözlemleyen mühendisler raporun abartılı olduğunu ileri sürdü.
17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleriyle 100 binden fazla konut ve işyeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'nın Marmara ve Dinar depremleri ile Senirkent'teki toprak kaymasından sonra yapılan yaklaşık 45 bin konutun güvenli olmadığı konusundaki raporu tartışma başlattı. Uzmanların görüşleri şöyle:
Dönemin Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı İsmail Sağıroğlu: Kalıcı konutlar çok hızlı yapıldı. Yapıları bir an önce teslim etmek için suyun olmadığı yerde beton döktüler. Betonların yeterince sulanmadığı, yani yeterince güvenli olmadığı konuşuldu, tartışıldı. Ayrıca aynı anda binlerce bina yapılıyordu. Bu kadar binayı denetleyecek teknik eleman yoktu. Minimum denetimle yapıldı. Yüzde 100 sağlıklı olmadığını söyleyebiliriz. Ama bir depremde yıkılır demek çok iddialı bir laf. Binalar radye temelle, yani sağlam yapılmıştı. Projelerde eksikler yoktu. Az katlı yapılar inşa edildi. Devlet, sağlam zeminleri belirledi. Aslında malzemelerde de problem olacağını düşünmüyorum. Sadece betonun yeterince sulanmamasından dolayı sorunlar yaşanabilir. Ama bu yıkıma neden olmaz.
Dönemin Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bekir Güre: Konutların depreme dayanamayacağını söylemek çok abartılı olur. Kocaeli bölgesinde hepsi şartnamelere, kurallara uygun yapıldı. Bu binaların güvensiz olduğunu söyleyenlerin elinde ciddi belgelerin olması gerekli. Burada yaşayacak insanlarla yeterince diyalog kurulmadı. Örneğin işyerleri çok yanlış şekilde kuruldu. Bunlar tartışılabilir. Ama teknik konular için kanıt gerekli.
Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Bozkurt: Bu binaların, depreme karşı güvensiz olduğunu söylemek mümkün değil. Ben o zaman inşaat çalışmalarını gözlemledim. Benim gördüğüm yapıyı tehlikeli hale getirecek bir eksik yoktu. Depremde hiçbir riskinin olmadığını düşünüyorum. Raporu incelemek gerekli ama depreme karşı dayanıklı olmadığını söylemek abartılı bir iddia.
Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Türkaslan: Marmara ve Düzce depremlerinden sonra kalıcı konutlar yapılırken incelemelerde bulunduk. Bu binaların kesinlikle depreme karşı dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. Kalıcı konutlarla ilgili rapor hazırladık, orada da bunları açıkça belirttik. Binalarda yeterliden daha fazla deprem güvenliği vardır. Zemin seçimleri de titizlikle yapıldı.
'Bize sorun yok dediler'
Isparta Bayındırlık ve İskân Müdürü Mehmet Gökarslan: Senirkent'teki konutlarda geçen yıl bir defa inceleme yapıldı. Konutların yapılış süresi başarılı bulundu ve dayanıklılık yönünden herhangi bir sorun belirtilmedi. Konut sahiplerinden bazıları kullanım açısından bazı şikâyetlerde bulundu. Standartlar zaten önceden belliydi ve bu kriterlere uygun olarak konutlar inşa edildi. Senirkent'teki afet konutlarının yapımı sırasında kontrol mühendislerimiz sürekli görev başındaydı. Geçen yıl yaptıkları incelemeler sonucunda resmi olarak bize herhangi bir rapor gönderilmedi, ancak burada yaptığımız toplantılarda herhangi bir sorun olmadığı söylendi. Bir buçuk ay önce de Ankara'da bakanlık nezdinde konsey üyeleriyle yapılan toplantıda yine standartlara aykırı olduğu veya denetimlerde sorun olduğu yönünde herhangi bir şey söylenmedi.
'Denetimler yetersizdi'
Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol: Düzce'de yapılan konutların pek çoğunun alt katları su alıyor. Şu an Bayındırlık Bakanlığı, bir firmaya inşaatların izolasyonunu yaptırıyor. Burada 7 binden fazla konut yapıldı. Sadece 60 mimar, mühendis denetim yaptı. İnşaatlar sırasında denetleyiciler görevini yapsaydı bu hatalar yaşanmazdı.