'Deprem Anıtları' Yıkıma Direniyor!



17 Ağustos Marmara Depremi’nin üzerinden 14 yıl geçmesine karşın başta Kocaeli olmak üzere etkilediği illerde felaketin izleri tam olarak silinmedi. Radikal'in haberine göre, depremde ağır hasar gören birçok bina, bürokratik engeller nedeniyle yıkılamadı.

1999’da meydana gelen ve merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 7.4 şiddetindeki depremde Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul , Bolu, Bursa, Eskişehir ve Zonguldak ’ta resmi kayıtlara göre toplam 17 bin 480 kişi öldü. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar görürken 133 bin 683 bina çöktü, yaklaşık 600 bin kişi evsiz kaldı. Bölgede yaşayan yaklaşık 16 milyon insan depremden etkilendi.

En fazla can ve mal kaybı yaşanan Kocaeli’de, felaketin her yıldönümü yaklaştığında yıktırılamayan hasarlı binalar konusu gündeme geldi. Geçen yıl da Kocaeli Valisi Ercan Topaca bir açıklama yaparak, o güne kadar resmi kayıtlara göre il genelinde sadece 617 hasarlı bina göründüğünü, yeniden yaptırılan geniş kapsamlı incelemede ise bu sayının 3 bin 756 binada toplam 9 bin 971 bağımsız daire ve işyeri olarak karşılarına çıktığını söyledi.

Vali Topaca, Kocaeli’nin birinci derecede deprem kuşağında bulunduğunu, hasarlı binalar da büyük risk taşımasına rağmen kiracıların oturduğunu belirtmişti.

15 gün önce, yasal tüm sorunları çözülmüş, içinde kimsenin oturmadığı Gölcük Denizevler’de ve İzmit kent merkezinde birkaç bina ‘ Kentsel dönüşüm projesi’ kapsamında göstermelik olarak yıktırıldı. Geri kalan binalar duruyor ve bunların büyük bölümünde de kiracılar oturmaya devam ediyor.

Hasarlı bu binaların liste ve adreslerinin Kocaeli Valiliği’nce ilan edilmesinin ardından yüzlerce itiraz geldi. Birçok bina sahibi, kayıtlarda onarımı yapılmadığı görülen binalarının onarımını yaptırttıklarını, ancak onarım bilgilerini ilgili yerlere bildirmediklerini söyleyerek, yeniden mahkemelere başvurup tespit istedi.