Denizlili Faber Mermer Çin'e Fabrika Kurdu



Denizli'nin önde gelen mermer fabrikalarından biri olan ve dünyaca ünlü oyuncuların malikanelerine mermer veren Faber Mermer, bir çok ülke için ekonomik kabus haline gelen Çin'e 30 milyon dolar yatırım yaparak fabrika kurdu. Çin'in Shan kentinde 8 bin metrekare kapalı alana kurduğu fabrikayla yılda 3 milyon metrekare mermer işlemeyi hedefleyen Faber Mermer Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Cinkaya, "Çinli bir ortakla kurduğumuz fabrika yaklaşık 2 ay önce üretime geçti" dedi

600 kişi çalışıyor

Dünya pazarlarında daha kolay rekabet edebilmek ve maliyetleri azaltmak için Çin'i seçtiklerini ifade eden Cinkaya, "Çin'den tüm dünyaya satış yapıyorum. Türkiye'ye bile mal satıyorum. Kendim de buradan mal alıyorum. Denizli'den hammadde gidiyor. Orada işleniyor. Ayrıca değişik taşlardan satın alıp gönderiyoruz. 2010 yılı itibariyle Çin'de öngörülen yatırım miktarı 30 milyon dolar. Çin'deki fabrikada yaklaşık 600 kişi istihdam ediliyor" dedi.
Dünyanın merkezinin artık Çin, olduğunu vurgulayan Cinkaya şunları söyledi:

"Çin'de gerçekten kaliteli iş yapan firmalar da var, ucuz iş yapan firmalarda var. Bu heryerde böyle. Ama hep ucuz ürünler ön plana çıktığı için Çin malları bu şekilde göze çarpıyor. Denizli'deki fabrikadaki işler de devam ediyor. Ama bazı kalemlerde özellikle bej mermerde işçilik çok pahalı. Türkiye'de 18 dolara mal ettiğim malzemeyi 10 dolara mal ediyorum. Bu sadece işçilik maliyeti."

Yatırıma devam

Cinkaya Grup olarak 11 şirketleri olduğunu ifade eden Yasin Cinkaya, "2010'da Çin ile birlikte toplam 50 milyon dolarlık yatırımımız yapmış olacağız. Grupta bin 500 çalışan var" dedi.

Molozlar ekonomiye geri dönecek

Denizli'ye 2010'da 20 milyon dolar yatırım yaparak kuracakları FBR Doğaltaş Fabrikası'nın sosyal sorumluluk projesi olacağını vurgulayan Cinkaya, "Fabrika kurma çalışmalarına başladık. Mermer ocaklarımızda hammadde çıkarmak için ilk etapta işlendikten sonra geriye kalan şekilsiz işe yaramayan ayrılan moloz mermerler vardır. Bunlar bir süre bekletildikten sonra toplanıp araçlara yüklenerek atılır. İşte biz bu çöpe attığımız molozları katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüp ihracat yapmayı hedefliyoruz. Mozaiklerden tutun da yer, duvar kaplamaları gibi her şeyi yapacağız. Geçmişte çöpe atmak için araba tutup yakıt, zaman ve para harcadığımız moloz mermerler katma değeri yüksek ürünlere dönüşecek. Hem çevre kirliliğinin önüne geçilecek hem de molozlar ekonomiye kazandırılacak" diye konuştu.