Muğla'nın Datça İlçesi'nde 25 yıllığına planlanan kanalizasyon şebekesi, hizmete girmeden ömrünün yarısını tamamladı. 11 trilyon lira harcanan şebeke çürümeye terk edildi. Datça kanalizasyon şebekesinin durması, ‘‘turizm ve çevreye bakışımızın iflası’’ olarak değerlendirildi.
Bakir koylarıyla ünlü turizm beldesi Datça'da kanalizasyon şebekesinin ihalesi 1991 yılında yapıldı. 2001 yılına kadar 85 kilometrelik boru hattı döşendi. 1997'de de arıtma tesisinin yapımına başlandı ve 1.5 trilyon lira harcandı, ancak ekonomik kriz yüzünden proje yarım kaldı. Bugünkü rakamlarla 11 trilyon lira harcanan kanalizasyon şebekesi, arıtma sistemi yapılamadığı için devreye sokulamadı. Foseptik çukurlarının dolup taşması üzerine halk isyan etmeye başladı.
CHP'li Belediye Başkanı Erol Karakullukçu, 2001 yılındaki ekonomik krizin Datça'daki yatırımları da vurduğunu belirterek ‘‘Bakanlar Kurulu Ağustos 2001'de kriz nedeniyle projeyi tasfiye etti. Tesisin 25 yıl için planlandığını, ancak 12 yılın boşa geçtiğini belirten Başkan Karakullukçu, ‘‘Tesisin kalan ömrü 13 yıl. Bu zamanı kullanabilmenin yollarını arıyoruz. Arıtma tesisi için 5 trilyon liraya ihtiyaç var. Yoksa 11 trilyon toprağa gömülecek’’ dedi. Yörede yaşayan vatandaşlar, pdojenini durmasının ‘‘turizm ve çevre anlayışımızın iflası‘‘ olarak değerlendirildi. Vatandaşlar, Marmaris, Bodrum, Antalya gibi betonlaşmanın çok uzağındaki Datça'nın özellikle yabancı turistlerin büyük hayranlığını kazandığını belirterek sorunun çözümünü istediler.