İstanbul'da yapılan Habitat 1996 öncesi Tarih Vakfı'na 49 yıllığına verilen ve 11 yılda yaklaşık altı yüze yakın etkinliğe evsahipliği yapan tarihi Darphane binalarının Kültür Bakanlığı'nın da onayıyla Tarih Vakfı'nın elinden alınması girişimlerine, vakıftan bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, ayrıca ilgili kurumlara bazı sorular yöneltildi:
Tarihi Darphane Binaları her an Eminönü Belediyesi zabıta ekipleri ve polis nezaretinde Tarih Vakfi'nın elinden alınmaya kalkılabilir. Tüm kamuoyunu yapılan ve yapılabilecek haksızlıklara karşı İstanbul Müzesi Pro-jesi'ni desteklemeye çağırıyoruz!
Hazırlanan düzmece rapor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kendine bağlı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanlarına hazırlattığı düzmece bir raporla tarihi Darphane Binalarının yıkılmak üzere olduğu (mail-i inhidam) ve can güvenliği bulunmadığı iddia edilerek, söz konusu binaların insandan ve eşyadan arındırılması istenmiş, Tarih Vakfı da yürütmenin durdurulması ve hukuk dışı bu kararın iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Konuyu inceleyen İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 22 Ocak 2007 tarihli duruşmasında, bilirkişi incelemesi kararı almış; yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi için 27 Şubat 2007 tarihi belirlenmişti.
Tapusu Tarih Vakfı üzerine olan Darphane'den tahliye işleminin her türlü teamüle ve hukuk kuralına aykırı olarak yargı kararını beklemeden gerçekleştirilmesi kabul edilemez!
Önü açılması gereken bir proje
İdarenin, hiçbir dayanağı olmadığı İTÜ Deprem ve Yapı Araştırmaları Merkezi'ne başvurularak alınan bilirkişi raporu ile de ortaya çıkan tahliye girişiminin, yürütmeyi durdurma istemli mahkeme başvurusu sonuçlanmadan bir oldu bittiyle uygulanmaya kalkması, İstanbullulara, İstanbul'un kültürel yaşamına, İstanbul Müzesi Projesi'ne, kültürel katılımcılığa ve Türkiye'nin uluslararası imajına geri dönülmez zararlar verebilir.
Yıllardır olmadık engellerle kesintiye uğratılan İstanbul Müzesi, sadece Tarih Vakfi'nın değil, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kamunun sahip çıkması gereken ve hemen bugünlerde önünün açılması gereken bir projedir. Tarih Vakfı, kent müzeciliği ve kültürel alan kullanımındaki uzmanlık ve becerisini, tarihi Darphane Binalarını 10 ayda 28 yıllık terk edilmişliğinden yaklaşık 3,5 milyon USD yatırımla çıkararak, 10 yılda 1 milyonun üzerinde ziyaretçi ve 600 kültür sanat etkinliği ile İstanbul'un önemli kültür merkezlerinden biri, sivil toplumun buluşma noktası ve sanatın üretim merkezi haline getirerek kanıtlamıştır. Yapılacak olan, sadece engellerin ortadan kaldırılmasıdır. Şimdi Tarih Vakfı soruyor:
» Bilirkişi binaların mail-i inhidam olmadığını söylediği halde Darphane ne gerekçeyle tahliye edilmeye çalışılıyor?
Mail-i inhidam durumunda olan bina yıkılır! Kültür Bakanlığı tarihi Darphane Binalarını yıkacak mı?
» Konu idari yargıda ve yakın zamanda mahkemenin atadığı bilirkişi incelemesi yapılacak iken idare el koymaya kalkışacak mı?
» Kısa bir süre sonra mahkeme mail-i inhidam olmadığı yönünde karar alınca ne olacak?
» Yeni uydurma gerekçeler mi bulunacak?
» Bu durumda düzmece tutanağı imzalayanlar görevi kötüye kullanmış, suç işlemiş duruma düşmeyecekler mi?
» Mail-i inhidam durumunda olan bir binada güvenlik görevlileri ve belediyeler can güvenliği açısından görev alır. Kültür Bakanlığı ve Topkapı Saray Müzesi görevlileri neden işin içindeler?
» Topkapı Sarayı'nın işletmesi özelleştirilecek de, tarihi Darphane Binalarının girişimciler için bu özelleştirmenin cazip ticari alanını oluşturması mı planlanıyor?