Dark Material, Çöp İhraç Ediyor

Geri dönüşümden elde edilen ürünler konusunda Eskişehir'de faaliyetlerini sürdüren Dark Material, üretim sonrasında çöp olarak kabul edilen plastik maddelerini Avrupa'ya ihraç ediyor.
Geçen yıl üretimlerinin yüzde 75'ini Avrupa'ya ihraç ettiklerini vurgulayan Dark Material İşletme Müdürü Fatih Erdinç, "Yurtdışında yoğun bir talep gören ve geri dönüşümden elde edilen plastik maddelerini alanında Eskişehir'de kurulmuş ilk firmayız. Hiçbir şekilde iç piyasayı düşünmeden 2 yıl önce yola çıktık ve bizde çöp olarak kabul edilen bazı plastik maddelerini Avrupa'ya satıyoruz. Hatta bunun ilk ihracatını gerçekleştirdiğimizde gümrükte kodunu bulamadılar. İhracatımız yoğunlukla Belçika, Fransa, İngiltere ve Bulgaristan'a. Bu yılın başından şimdiye kadar da üretimimizin yüzde 40'ını ihraç ettik" dedi.

Sadece kauçuk, plastik ve kabloların geri dönüşümü işlerini yaptıklarını söyleyen Erinç, bu malzemelerden elde edilen hammaddelerin yoğunlukla tartan pistlerde, spor tesislerinin alt yapısında, ayakkabı tabanı ile yer döşemesi yapımında, ve asfalt malzemesi olarak Avrupa'da kullanıldığını ifade etti.

Erinç, sanayide oluşan evrensel atıkların plastiğini alıp, öğütüp, yeniden plastik haline getirdiklerini anlatarak şu bilgileri verdi:

"Plastikleri cinslerine göre ayırıyor ve ona göre işliyoruz. Kauçukta, lastik kaplamacılardan aldığımız çevreye zarar veren ve doğanın yok edemediği atık lastik parçalarını 1.8 ve 0.8 mm aralıkta getirip, 1100 kiloluk big baglerde paketliyoruz. Avrupa'da geri dönüşümden elde edilen kauçuklar yer karosu olarak kullanılıyor. Kauçukta yıllık reel kapasitemiz 3 bin 40 ton. Plastikte ise, pet şişeler, PVC'ler granül haline 6 mm'lik parça malzeme şekline getiriliyor. Biz çevreci bir firmasıyız. örneğin 200 tonluk atık PVC malzemesini yeniden kullanılır hale getirdik."