Danıştay ‘Çarşamba Ovası’ ile İlgili Kararı Bozdu



Samsun Valiliği’nden alınan ‘ÇED gerekli değildir’ raporu doğrultusunda birinci derece Tarımsal SİT alanı olan Çarşamba Ovası’nda, 2019 yılında BES (Biyokütle Enerji Santrali) yapılmaya başlandı. Yöre halkı, Mimarlar Odası ve SAMÇED santralin yapıldığı yere karşı çıkarak ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için Samsun 3. İdare Mahkemesi’ne 2 ayrı dava açtı. Mahkeme, her iki davada da ‘ÇED gerekli değildir’ raporunu iptal ederek, santrali mühürleyip faaliyetini durdurdu. Ancak şirket, karara itiraz ederek santrali çalıştırmaya devam etti.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; şirketin itirazı üzerine Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi. 7 kişilik bilirkişi heyeti, santralin yanı sıra bölgedeki tarım alanları ve besi çiftliklerinde incelemeler yaparken, davacıların ve avukatların görüşlerine de başvurdu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Çarşamba Çevre ve Çiftçiler Eğitim Derneği Sözcüsü Murat Şenel, şöyle konuştu: “Bizim, ‘ÇED gerekli değildir’ kararına yapmış olduğumuz itiraz gereği 2 kez bilirkişi heyeti gelmişti. İlk bilirkişi heyeti teknik yönden yetersiz bulunmuştu. İkinci bilirkişi heyetinde 5 kişi ‘ÇED gereklidir’, 2 kişi ‘ÇED gerekli değildir’ görüşü vermişti. Üçüncü bir ek rapor istenmiş ve ‘ÇED gerekli olacağı’ yönünde oy çokluğuyla karar çıkmıştı. Mahkeme ÇED gerekli olduğuna hükmetmişti ve Danıştay bu kararı bozmuştu. Bozulan karar yerel mahkemeye iade edildi ve ardından 3. bilirkişi heyeti oluşturuldu. Şimdi onlar da inceleme yaptı.”

“Ovaları yok ettiler şimdi başka ülkelerde tarım arazisi arıyorlar”
Türkiye’de ciddi bir tarımsal krizin yaşandığını belirten SAMÇED Sözcüsü Mehmet Özdağ ise şöyle konuştu: “Ciddi bir gıda krizi var ve hepsinden önemlisi bizim açımızdan ciddi bir ekonomik kıtlık var. Böyle bir dönemde, ülkemiz için en önemli tarımsal üretim potansiyeline sahip alanlardan biri olan Çarşamba Ovası’nda halk yaklaşık 3 yıldır ovanın tarımsal niteliğini korumak için ayrıcalıklı şirketlere ve görevini yapmayan kamu kurumlarına karşı hem hukuk hem de saha mücadelesi veriyor. Ülkenin en verimli toraklarına santral kurulmasına izin verenler, şimdi Afrika’da, Güney Amerika’da tarım arazileri kiralamaya çalışıyorlar.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.