Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Mahkeme, Sulukule projesini "kamu yararına" uygun değil diyerek geçen yılın haziran ayında iptal etmişti. Fatih Belediyesi bu kararın yürütmesini durdurulması için Danıştay'a başvurmuştu.
Belediye Başkanı Mustafa Demir, Danıştay'ın kararı bozacağından emin olduğunu ve bu sayede yeni afet yasasının uygulanması için de bu kararın emsal teşkil edeceğini söylemişti. Ancak Danıştay 14. Daire, Belediyenin talebini reddetti.
Ancak Fatih Belediyesi mahkeme projeyi iptal ettikten iki ay ay sonra, Danıştay kararını beklemeden yeni bir avan projesi hazırlamıştı.
2. Numaralı Koruma Kurulu'nda kabul edilen yeni avan projesi kararında, sosyo-kültürel yapının ıslah edilmesinden özgün tarih ada morfolojisinin ve sokak rejiminin yeterli düzeyde korunmasına kadar her şeyin uygun olduğu belirtilmişti.
Avukat Hilal Küey, "hukuk dışı" olarak nitelendirdiği yeni projeye de dava açtı. Eski proje hakkındaki danıştay kararının da ellerini güçlendireceğini söyledi.
Daha önce Mimar Aslı Kıyak, projenin toplam 22 kez değiştirildiğini söylemişti.
"Dört yıl içinde mahkeme süreci devam ederken bir tahtanın yerini değiştirip projeyi 22 kez değiştirdiler. Bilirkişi de her seferinde 'hiçbir değişiklik yapılmamış' dedi. Şimdi de aynı şey. Basit bir iki binanın yerini değiştirmekle düzelecek şeyler değil. Sur bandı geçilip üç katlı binalar yapılmış, sokakların karakteri değişmiş vb. Bunları düzeltmek demek orayı yıkıp yeniden yapmak demek. Bunları bir çırpıda yıkmadan hangi teknikle yapacaklar? Ki bu konunun fiziki boyutu, yerlerinden edilen insanlarla ilgili sosyal boyutu zaten düzeltilemez."
Ne olmuştu?
Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri'ni kapsayan Sulukule 2006'da Bakanlar Kurulu Kararıyla kentsel dönüşüm bölgesi ilan edildi. Uzun süren bir sokak mücadelesi başladı. Dünya Mirası Komitesi, projeyle ilgili "sosyal dışlama, kentsel ranta el koyma ve soylulaştırma" yorumu yaptı. Mayıs 2009'da Sulukule'de yıkımlar başladı ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermedi. Mayıs 2010'da Özkar inşaata devredilen Sulukule'de TOKİ ile birlikte inşaatlar başladı.
Sulukule'den Taşoluk'taki TOKİ evlerine giden 300 aileden ikisi hariç hepsi "ödeme güçlüğü" çekerek Karagümrük'e geri döndü.