Dampingde ‘Taş Devri’



DIŞ Ticaret Müsteşarlığı’nın Çin granitine yüzde 117 anti damping vergisi uygulanması yönündeki adımı, ithalatçıları ayaklandırdı. Granitaş, Doğa ve Silkar’ın Şubat ayında ’yerli granit üretimine zarar verdiği’ gerekçesiyle Çin’den doğal granit ithalatıyla ilgili DTM’ye başvurması üzerine başlayan süreçte sona gelindi. Geçtiğimiz ay şikayete konu olan firmaları Ankara’ya çağıran DTM, Çin granitine yüzde 117 antidamping vergisi uygulanması yönünde nihai bildirim evrakını açıkladı.

Mahkeme yolu
Çin’den ithalat yapan granitçiler ise “Türkiye’de 3.5 milyon metrekare doğal granit kullanıldığını, bunun sadece 200 binin yerli madenlerden çıkarılan granit olduğunu, geri kalan 3.3 milyon metrekare granitin de şikayetçi firmalar dahil 70 firma tarafından ithal edildiği” gerekçesiyle yüzde 117’lik antidamping vergisine karşı çıktı. DTM’nin anti damping vergisinde ısrarlı olduğunu gören 19 ithalatçı firma, gazetelere verdikleri ilanlarla “Getirilecek antidamping vergisi, alt ve orta gelir grubununun cebini vuracak” sözleriyle durumu protesto etti. İthalatçılar, kararın çıkmasıyla birlikte önce üst mahkemeye, ardından da Avrupa Ticaret Mahkemesi’ne başvuracak.

Verona Granit Mermer Sanayi Sahibi Coşkun Güneş, DTM’ye şikayette bulunan üç firmanın da Çin’den granit ithal ettiğini belirterek, “Biz işlenmiş olarak ithal ediyoruz, onlar blok olarak ithal edip, burada kesiyorlar” dedi. 150 milyon dolarlık granit ithalatının 35 milyon dolarının Çin’den yapıldığını anlatan Coşkun, şöyle devam etti: “İtalya ve İspanya gerçek anlamda birer granit üreticisiyken, Çin’den ithal ettikleri malzemelere damping ve gözetim vergisi uygulamıyor. Bizde niye böyle?”

Kaldırım taşına farklı muamele!
Granit ithalatçılarının tepkisini çeken bir başka konu ise, şikayetin sadece basamak, zemin döşemesi ve cephe kaplaması gibi ürünlerde söz konusu olması. Büyük tartışma yaratan İstiklal Caddesi’nde kullanılan kaldırım taşları, bordürler DTM’ye yapılan şikayet kapsamı dışında kaldı.